Cikkek listázása

Beszélgetés Tari Zsolt prefektussal, teológiai tanárral

Visszatérés a szemináriumba

Szerző: Szarvas István

Fotó: Szarvas István

A papok életéhez hozzátartozik, hogy alkalmanként plébániát, szolgálati helyet váltsanak. Tari Zsolt azonban nemcsak egy új szolgálati helyet kapott az idén, hanem egy másik egyházmegyébe, Egerbe került. Bár továbbra is a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyéhez tartozik, új szolgálati helyeként mégis az egri szemináriumot jelölték meg, ahol ettől a tanévtől kezdve prefektus és teológiai tanár. Vele beszélgetett el lapunk munkatársa.
– Milyen korábbi váltások előzték meg ezt az új szolgálatot?

– Kisvárdáról származom, így szemináriumi tanulmányaimat 1988-ban itt kezdtem el Egerben. Egy év után Budapesten, az akkor még Pázmány Péter Hittudományi Akadémián és a Központi Szemináriumban folytattam tanulmányaimat, ahol két további évet töltöttem el. Az akkori főpásztorom, Seregély István érsek úr javaslatára – hiszen akkor még az Egri Főegyházmegyéhez tartoztam – 1991-ben kerültem ki Rómába, ahol a Gregoriana Egyetemen tanultam és a Pápai Német-Magyar Kollégiumban éltem. Ott kint szentelt Seregély érsek úr 1994 májusában diakónussá, pappá pedig Bosák Nándor püspök úr szentelt 1995. július 15-én. Abban az időben ketten voltunk kint a Germanicumban. Társam, Szemenyei Péter atya szendrői származású volt, így tehát számunkra és a főpásztorok számára is magától értetődött, hogy ő az Egri Főegyházmegyében marad, engem pedig a nemrég létrejött Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye szolgálatára szentelnek fel.

Miután befejeztem tanulmányaimat, 1997 februárjában hazajöttem Rómából és két évig voltam a debreceni Szent Anna-székesegyházban káplán, 1998 és 2005 között pedig Bosák püspök úr mellett mint püspöki titkár teljesítettem szolgálatot. Ezzel egy időben Debrecenben és Nyíregyházán tanítottam egyetemen, főiskolán, gimnáziumban. Miután püspöki titkári feladatom véget ért, visszatértem Rómába, és a Pápai Magyar Intézetben lakva, a Gregoriana Egyetemen dolgozva készítettem elő a doktori disszertációmat. Karácsony környékén kaptam a szóbeli felkérést főpásztoromtól, hogy a következő tanévtől az egri szemináriumban mint prefektusra és teológiai tanárra számítanának rám.

Amikor június végén hazatértem Rómából, rögtön Egerbe költöztem. Augusztus volt az akklimatizálódás ideje, volt időm egy kicsit újra megszokni a házat, hiszen bár nem idegen számomra ez a szeminárium, valamiképpen mégis másként éli meg az ember ezt a környezetet elöljáróként, mint annak idején kispapként. Szeptember elejétől érkeztek a kispapok, akiket nagy szeretettel vártam, és úgy éreztem, ők is szeretettel fogadtak engem.

– Milyen volt az első benyomás? Milyen terveket szeretne megvalósítani?

– Az első időszak az ismerkedésé. A szemináriumban 62 kispap él, akik nagyon különböző helyekről, életkörülményekből jöttek. Három magyarországi egyházmegye mellett határon túlról is sokan vannak itt: a Rozsnyói Egyházmegyéből, a Munkácsi Egyházmegyéből, a Nagyváradi Egyházmegyéből, illetve Délvidékről, Szabadkáról is. Emiatt nagyon összetett a házban élő közösség. Szeretnék minél hamarabb minden kispapot egy hosszabb beszélgetés keretében is megismerni.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>