Cikkek listázása

Jézus Szíve ünnepe

Jézus Szíve oltalmat ígér - Isten maga a szeretet

Szerző: Bókay László

Az egyházi év utolsó „mozgó” – azaz nem állandó dátumhoz kötődő ünnepe – Jézus Szíve ünnepe, melyet a pünkösd utáni második vasárnapot követő pénteken tart az Egyház. Ebben az esztendőben ez június 19-re esik. A Jézus Szíve-tisztelet ideje ezen kívül minden elsőpéntek és az egész június. Jézus Szent Szívének ünnepén Isten emberszeretetét is ünnepeljük, amely abban nyilvánult meg legjobban, hogy egyszülött fiát adta nekünk, aki a végtelen szeretet eszközévé tett „emberi szívvel” szerette a világot.

Már a középkorban kimutatható Jézus Szívének tisztelete – különösen a német misztikusoknál. Helftai Szent Gertrúd, aki 1256. január 6-án született, a középkorban az isteni Szív szeretetének egyik legnagyobb tisztelője volt. Őt tekinthetjük az újkori Jézus Szíve-tisztelet előfutárának. 1281. január 27-én jelent meg az akkor huszonöt éves apácának először Jézus, aki szerzetesi fogadalmakkal eljegyezte magát vele. Utóbb a jezsuiták és a karthauziak vették át a Jézus Szíve-tiszteletet, és terjesztették el az Egyházban.

Fokozták a tiszteletet Alacoque Szent Margit látomásai, melyekben Jézus fájlalta az emberi hálátlanságot, ezért tisztelőitől engesztelést kért a hónap első péntekjein. Alacoque Margit-Mária 1647. július 22-én született Franciaországban, Lauthecour faluban. Édesapja királyi jegyző volt, ám 1655-ben meghalt, öt árvát hagyva maga után. Ekkor Margit mindössze nyolcéves volt. Margit 1671. augusztus 25-én belépett a Paray-le-Monial vizitációs apácák közé. A kolostor falai között háromszor jelent meg neki 1673-75 folyamán Jézus. Társai arról akarták meggyőzni, hogy a látomások és a kért ájtatosságok nem az Úrtól valók. Margitot zavart elméjűnek hitték. Ekkor került a kolostorhoz Claude La Colombiére jezsuita atya. A rend elöljárónője őt bízta meg, hogy legyen Margit lelkivezetője. Colombiére kiállt a látomások igaza mellett, így ő is támogatta Jézus Szívének tiszteletét. Margit igyekezett teljesíteni a látomásokban hallott kívánságokat, még a francia királyt is felszólította, hogy szentelje országát Jézus Szívének.

Az ígéreteket is elmondta, melyeket Jézus ígért szíve tisztelőinek:

  1. Megadom nekik mindazon kegyelmeket, melyekre állapotuk szerint szükségük van.
  2. Családjukban békességet szerzek.
  3. Megvigasztalom őket szenvedéseikben.
  4. Biztos menedékük leszek életükben, de főleg haláluk óráján.
  5. Minden dolgukat, vállalkozásukat megáldom.
  6. A bűnösök szívemben az irgalom tengerére találnak.
  7. A lanyha lelkek buzgókká válnak.
  8. A buzgó lelkek nagyobb tökéletességre emelkednek.
  9. Megáldom a házakat, melyekben szívem képét kifüggesztik és tisztelik.
  10. A papoknak erőt adok, hogy a legmegrögzöttebb bűnösöket is megtérítsék.
  11. Szívembe írom, és onnan soha ki nem törlöm azok nevét, akik ezt az ájtatosságot terjesztik.
  12. Szívem túláradó irgalmasságában megígérem, hogy mindazoknak, akik kilenc egymás után következő hónap első péntekén áldozáshoz járulnak, megadom a végső állhatatosság kegyelmét, nem fognak szentségek nélkül meghalni. Szívem biztos menedékük lesz haláluk óráján.

1765-ben XIII. Kelemen pápa engedélyezte a lengyel püspököknek, hogy a tiszteletet a templomokban megünnepelhessék a hívek, majd 1856-ban XIII. Leó pápa jóváhagyta az egész Egyház számára a Jézus Szíve-litániát. XI. Pius 1928-ban a Miserentissimus Redemptor enciklikában a tisztelet teológiai alapjairól adott összefoglalást, illetve XII. Pius pápa a Haurietis aquas enciklikájában megemlékezett a száz évvel korábban bevezetett ünnepről.

A Jézus Szíve-tisztelet megnyilatkozási formái a következők: az engesztelés, a viszontszeretet, Krisztus követése és önmagunk fölajánlása. Az engesztelés lényegében bekapcsolódás abba az engesztelésbe, amelyet Jézus mint főpap az Atya elé visz. Önmagunk fölajánlása azt fejezi ki, hogy egyesülni akarunk a szeretettel, mellyel Isten szerette a világot, és minden fáradozásunkat, munkánkat, szenvedésünket ennek érdekében tesszük és viseljük. XI. Pius pápa az egész Egyházat Jézus Szíve oltalmába ajánlotta. Ma is sokan megteszik szerte a világban, hogy önmagukat, családjukat, egy-egy közösséget, várost vagy országot a Szent Szív oltalmába ajánlanak. Jézus Szívének ünnepe azt kívánja hangsúlyozni: Isten a végtelen szeretet, Krisztus szíve pedig nem más, mint ennek a szeretetnek az emberi jele. Jézus Szívének tisztelete azt jelenti, hogy komolyan vesszük Isten mindenhatóságát. Isten a szeretet révén győzedelmeskedik.

II. János Pál pápa 2004-től Jézus Szívének ünnepét a Papok Megszentelődésének Világnapjává tette

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>