Cikkek listázása

40 éves a Humanae Vitae enciklika

Szabadság és felelősség jellemezze a házastársi szeretetet

Szerző: VR

Kétnapos konferenciát tartottak május 9-én és 10-én Rómában, a Pápai Lateráni Egyetemen a Humanae Vitae kezdetű enciklika aktualitásáról, negyven évvel azután, hogy VI. Pál pápa kiadta a fontos dokumentumot. „Az élet védelmezői és értelmezői – A Humanae Vitae kezdetű enciklika aktualitása” című tanácskozást Rino Fisichella püspök, az egyetem rektora nyitotta meg.

Az előadók között szerepelt Giovanni Maria Vian professzor, az Osservatore Romano vatikáni napilap igazgatója, aki az enciklikáról nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

Elmondta, hogy egy összetett és nagy átalakulásban levő világban született meg VI. Pál pápa enciklikája 1968-ban. Ez volt az első időszak, hogy a népességnövekedés különösen érintette a fejlődő országokat is. Elterjedt az a nézet, hogy a Föld erőforrásai nem elegendőek minden ember táplálására.

Az enciklika alapvető gondolatai kapcsán Vian professzor megállapította, hogy azok összhangban vannak a megelőző pápai tanításokkal, elsősorban XI. Piusz Casti Connubis kezdetű enciklikájával és XII. Piusz nyitottabb magisztériumával, valamint a zsinati újdonságokkal a házasság fogalma kapcsán, amelyek azonban ellenezték a nem természetes módszerekkel történő fogamzásgátlást. Ez volt a válasz a hedonizmussal és a családtervezési politikákkal szemben, amelyeket gyakran a gazdagabb országok kényszerítettek a szegényekre.

Az Osservatore Romano vatikáni napilap igazgatója „VI. Pál magánya és a hagyomány súlya” címmel tartott előadást a konferencián. Ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy VI. Pál gyakorlatilag egyedül döntött az enciklika tartalmáról, bár sok tanácsadóval konzultált. Azonban csak viszonylagos magányról van szó, mert a püspökök egy része támogatta a dokumentumot. Ez volt az első alkalom, hogy egy pápai enciklika ellentétes fogadtatásban részesült még egyházi körökben is, mert az akkori tendenciákkal, mentalitással szemben álló gondolatokat fogalmazott meg.

40 év távlatában VI. Pál pápa prófétai meglátása abban állt, hogy a házastársi szeretetet egy teljesen emberi, érzékeny és spirituális szeretetként határozta meg, amely a szabad akarat cselekedete, és amelynek természetesen szembesülnie kell a mindennapi problémákkal – zárta interjúját Gian Maria Vian professzor.

Az értekezlet résztvevőit – élükön Rino Fisichella püspökkel – május 10-én fogadta XVI. Benedek pápa.

Hozzájuk intézett beszédében az emberi élet és méltóság tiszteletét hangsúlyozta. Az enciklika mit sem vesztett jelentőségéből, bár sajnos gyakran félreértik annak tanítását. Kulcsszava továbbra is a szeretet. Egy olyan kultúrában, amelyben a birtoklás fontosabb, mint a létezés, félő, hogy az emberi élet elveszíti értékét. Ha a szexualitás gyakorlása kábítószerré válik, figyelmen kívül hagyva a partner vágyait és érdekeit, akkor nem pusztán a szeretet fogalmát, hanem magát az emberi méltóságot kell megvédelmezni. Ezért a hívőknek nem szabad megengedniük, hogy a technika uralma lerontsa a szeretet minőségét és az élet szent mivoltát.

A Szentatya ismételten felhívta a figyelmet a természeti törvényre, amely a személyek és népek egyenlőségének alapja. Ebből kell, hogy forrásozzon a házastársak felelőssége is a gyermeknemzésre. Semmilyen technika nem helyettesítheti ugyanis a házastársak szeretetaktusát, amellyel önmagukban megtapasztalják az élet csodáját, és a teremtés részeseivé válnak.

XVI. Benedek pápa a serdülők megfelelő szexuális nevelésének fontosságára is rámutatott. A fiataloknak meg kell érteniük a szerelem valódi jelentését és a vele járó felelősséget is. Egyetlen szabad és demokratikus társadalomnak sem válik becsületére, ha hamis illúziókat kelt a szerelem terén, vagy elkendőzi a szexualitás gyakorlásával járó felelősséget. A szabadság az igazsággal ugyanúgy összetartozik, mint a felelősség a másikért való áldozatvállalással. Ezek nélkül nem növekszik az emberi közösség, és fennáll a veszélye, hogy bezárkózik a fojtogató önzés körébe – figyelmeztetett végül XVI. Benedek pápa.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>