Cikkek listázása

Érseki Gyűjteményi Központ, Eger

Séta évszázadokon át

Szerző: Szarvas István

Fotó: Szarvas István

Bár az idei tél meglepő tavasziasságával sokakat vonzott a természetbe, a téli hónapok mégis jobban kedveznek az elmélyült múzeumlátogatóknak, akik nem néhány perc alatt futják át a tárlókat, hanem több időt szentelnek az évszázadokkal korábbi tárgyi emlékek megszemlélésére. Ezzel a gondolattal ajánlom a múzeumot szeretők figyelmébe most következő soraimat, amelyben dr. Löffler Erzsébet igazgatónő mutatja be az egri Érseki Gyűjteményi Központot.
– Hogyan alakult meg a központ?

– A gyűjteményi központ jelen formájában 1992-ben jött létre, de nem előzmények nélkül. A gyökerei visszanyúlnak egészen a 19. század első felére, amikor Pyrker János László velencei pátriárka lett az egri érsek. Gazdag képtárral rendelkezett, amelyet Egerbe kerülése után az érsekség épületének déli szárnyában helyezett el. 1836-ban ezt a képtárat az akkor felállított Nemzeti Múzeumnak ajánlotta fel.

1874-ben jött létre az Egri Érseki Líceum Múzeuma, amelyet Bartakovics Béla egri érsek alapított. Jelentős régiséggyűjteményt adományozott a múzeumnak, később éremgyűjteményét is rá hagyományozta. Egészen a II. világháború kezdetéig volt látogatható a Líceum épületében található múzeum.

1950-ben egy kormányrendelet az Egyházat alkalmatlannak nyilvánította közgyűjtemények fenntartására. Ekkor elvették, elszállították a numizmatikai, képtári, régészeti és néprajzi gyűjteményt a Városi Múzeumba.

1992-ben történt meg a gyűjtemény tulajdonjogának a rendezése az egri érsekség és a Dobó István Múzeum mint jogutód között. A muzeális emléktárgyak visszakerültek az érsekség tulajdonába, de letétként a vár múzeumában maradtak.

Az 1992-ben létrejött Érseki Gyűjteményi Központ a káptalan és az érsekség tulajdonában van. A kiállított tárgyak egy része az egri bazilika déli tornyában kialakított kincstárban volt elhelyezve, de ezt a nehéz megközelítés miatt csak ritkán lehetett látogatni.

A jelenlegi kiállítás összeállításakor a használatból kikerült liturgikus tárgyakra hagyatkoztak. Ezek ötvösművek, amelyek nagy értékük miatt nem alkalmasak a mindennapi használatra, textíliák, például miseruhák, stólák, liturgikus ruházat. Ezek egyrészt értékük miatt kerültek ide, másrészt a II. Vatikáni Zsinat után már megváltozott a liturgikus viselet. Amíg a pap háttal misézett, addig a miseruha háta volt a fontos, ez volt gazdagon díszítve, ma azonban ezt nem látnák a hívek.

– Ha belép a múzeumlátogató, milyen sorrendben találkozik a kiállítási tárgyakkal?

– Időrendi sorrendben, az egyes főpapok személyéhez kötődve. Található néhány 16–17. századi emléktárgy is, de zömében a török alóli felszabadulás utáni időktől maradtak meg olyan liturgikus emlékek, amelyek ma is kiállíthatók. Sajnos a török előtti korból jóformán semmi nem maradt ránk.

A tárlatvezetés a 18. század elején kezdődik, és négy jelentős püspök személyéhez kötődik. A török alóli felszabadulás után Telekessy István püspök volt az első, aki visszaköltözött Kassáról, megalapította a Szemináriumot, és az Egerben megtelepülő jezsuiták iskolájának is nagy támogatója volt. Utóda, Erdődi Gábor püspök az irgalmas rendiek kórházának alapítója, valamint az érseki palota középső szárnyának építése is az ő nevéhez fűződik. Barkóczi Ferenc püspök nagy álma volt, hogy Egerben egyetem létesüljön, ami sajnos nem valósult meg. A megyeháza építése is az ő nevéhez fűződik. Eszterházy Károly idejében megépült a Líceum épülete, amely ma már az ő nevét viseli. Ő alapította meg az egyházmegyei könyvtárat is. Ők négyen hosszú ideig voltak püspökök, és elmondható, hogy ami ma Egerben egyházi, kulturális értékként megtalálható, az zömében az ő nevükhöz kötődik.

A 19. századból fontos megemlíteni Pyrker János László érseket, aki a ma is álló székesegyház építtetője. Ő hívta Egerbe Marco Casagrandét, aki a bazilika több szobrának és domborművének alkotója. A kiállításon is szerepel egy szobra, amely Keresztelő Szent Jánost ábrázolja. Bartakovics Béla az egyházmegyei könyvtárat mintegy 10 ezer kötettel gyarapította. Ezek között szerepelnek például Mikes Kelemen törökországi levelei.

– Milyen érdekességek lelhetők fel az Érseki Gyűjteményi Központban?

– Például a székesegyház Agonia Chris­ti társulatának névsorát tartalmazó könyv. A társulat tagjai voltak a főpapok is, akiknek megfestett címerei megtalálhatók ebben a könyvben. Ebből derült ki, hogy például Fenessy püspök címeréből alakult ki Eger város címere.

Találunk misézőkészletet – kelyhet, patenát, ámpolnát –, amelyek drágakövekkel vannak kirakva. Még Mária Terézia ajándékozta Erdődi Gábornak, ugyanúgy, mint azt a palástot, amely Mária Terézia koronázási palástjából készült.

De találunk monstranciát 100 drágakővel kirakva, vagy például Samassa József bíborosi viseletét.

A mai korból pedig megemlítenék egy számítógépet, ami ugyan nem muzeális tárgy, de segítségével virtuális séta tehető az egyházmegye történetében vagy az egri műemléki belvárosban.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>