Cikkek listázása

Egy esztendeje halt meg II. János Pál pápa

Megújította az egyházat – szavak nélkül is tanított

Szerző: Bókay László

Fotó: WJT gGmbH

Húsvét vasárnapja volt. Friss, tavaszi szél fújt, sütött a nap. A Szent Péter téren összegyűlt tömeg arra várt, vajon megjelenik-e az apostoli palota ablakában a nagybeteg pápa, II. János Pál. Elhangzott az Úrangyala imádság. Minden szem a pápai lakosztály ablakára szegeződött. Hosszú percek teltek el. Aztán meglibbent az ablak mögötti függöny, és megjelent a pápa. A várakozás néma csendjét a megkönnyebbülés és az örömujjongás zaja váltotta fel. Él a pápa, és köszönt minket! Mindenki tudta, a legkisebbtől a legnagyobbig, a zarándoktól a diplomatáig, az afrikaitól a zajos, római polgárig, hogy haldoklik, hazafelé készül. Éreztük, ez szinte az utolsó pillanatok egyike, hogy láthatjuk. Olajágat fogott reszkető kezében, szólni nem tudott, orvosai is megtiltották neki. Kezével üzent. Békét, feltámadást, túlvilágot, szeretetet. Amiként kezdtem, végig az maradtam. Ahogyan kezdtem, mindvégig azt csinálom… – dobolt fülemben Pilinszky verse. Akkor, tőlünk távoztában is úgy állt ott helyt, betegségtől és fájdalomtól gyötörten, a béke szimbólumával a kezében, hogy mi ott, a téren és a világon mindenhol érthettük szavak nélkül is: a béke és a helytállás emberét látjuk, aki a szavakon túl még mindig tanít példájával is.

Évek óta minden nagypénteken, mire véget ért a Colosseum mellett a pápa által vezetett keresztút: azt hittük, nincs tovább, azon a mezsgyén jár az egyházfő, ahonnan nincs visszaút. Már alig tudott járni, állni, később már csak ült, szavát is alig értettük. Éveken át úgy tűnt, mintha Krisztussal ő is a sírba készült volna szállni. Évek óta azt éreztük: közel áll ahhoz, hogy átköltözzön az Atyához, s ezért nálunk sokkal jobban megértette és átérezte: mi történhetett egykor Jézussal a keresztfán. Aztán húsvét vigíliáján mindig olyannak láttuk, mint akit kicseréltek, hirdette a fény, a hit és az egyház erejét. A Szent Péter-bazilika előtti téren már mindig a győzedelmes Krisztus földi helytartójaként, a világegyház fejeként öntött erőt és lelkesedést a hívők szívébe.

Erre az utolsó húsvétra ez az utolsó tanítása maradt: a helytállásé és a békéé. Már csak szavak nélkül tanított, mint egy szülő, mint egy jó atya. Neve is épp ezt jelenti.

Aztán következett április 2. Volt olyan hírügynökség, mely napokkal korábban bejelentette halálhírét is. A Vatikán cáfolt, de jelezte – haldoklik a pápa. Szombat este volt. Családommal kint álltunk a Szent Péter téren. Tízezrek virrasztottak csendben. Csoportok halkan imádkoztak, volt, aki a haldokló pápa ablaka felé fordulva olasz dalokat énekelt. Meghatottság és méltóságteljes csend honolt a mindig zajos téren. Este kilenckor hazafelé indultunk. Otthon folyamatosan figyeltük az olasz televízió műsorát, mely tíz napja szinte kizárólag a pápával, annak életével és haláltusájával foglalkozott. Egyik pillanatban megszakította adását a tévé, és a bemondó fekete öltönyben csak ennyit mondott: „Papa e’ morto…” – „A pápa meghalt”. Minden csatorna életéről, munkásságáról vetített filmeket. Bemutatták utazásait, az ellene elkövetett merénylet drámai pillanatait.

Aztán jöttek a gyász napjai. Valóban milliók jöttek Rómába, hogy tíz-tizenöt órai várakozás után egy pillanatra még láthassák a pápát, végső búcsút vehessenek tőle. Csend és fegyelem uralkodott a tömegben. Hangos szót nem lehetett hallani. Pedig embert próbáló feladat volt esetleg egy éjszakán át állni a sorban, hogy másnap délben a ravatalhoz érjen a zarándok. A világ négy táján járt utazásai során II. János Pál pápa, most a világ négy tájáról jöttek el hozzá.

A média beszélni kezdett arról, hogy ilyen tömeg még soha nem volt Rómában, s nincs semmi veszekedés, nem történnek bűncselekmények, még a zsebtolvajok is tiszteletben tartják a gyászt. Csoda! – kezdték rebesgetni az emberek. A temetés napján már táblák jelezték, hogy a hívek úgy gondolják, a pápa szent volt, szentté kell avatni. Santo subito – írták transzparenseikre. XVI. Benedek megválasztása után, félretéve a szabályokat, megindíttatta a boldoggá avatási eljárást. Vatikánban dolgozó papok, püspökök, bíborosok mondják, hogy már életében sok csodálatos esemény vette körül II. János Pált. A boldoggá avatáskor azonban csak a halál után tett csodát lehet figyelembe venni. Azt mondják, ilyen közbenjárások is történtek már. A pápa életében is tanított, segített a rászorulókon, megújította az egyház életét, hát halálában is segít. Mert ott van az Atyánál. Élete és halála erre a biztosíték.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>