Cikkek listázása

Adányi László a Katolikus Karitász munkájáról, terveiről

Segíteni embertől emberig

Szerző: Bókay László

Tizenöt esztendővel ezelőtt jegyezte be a Katolikus Karitászt a cégbíróság, s ezzel kezdetét vette történetük legújabb szakasza, mely az egyházi intézmények lehetetlenné tétele, betiltása miatt évtizedekig szünetelt. Azóta – ha az országot, a határainkon kívül élő magyarlakta vidékeket vagy a világ távoli pontján élő népeket, népcsoportokat valamilyen katasztrófa éri – a segélyező szervezetek között mindig megtaláljuk a Katolikus Karitászt is.
Tragédiák idején viszonylag sokat hallunk róluk. A békés hétköznapokban azonban nem. A médiának nem hír, hogy a rászorulókat folyamatosan támogatják, segítik, a szenvedélybetegeknek próbálnak kezet nyújtani, hogy valahol fogódzót találjanak, esetleg a betegellátásban nyújtanak segítséget.

Novemberben ünnepeljük Szent Erzsébetet, aki minden rászorulónak segített, ünnepe környékén az Egyház karitatív célokra adományokat gyűjt. E nap közeledtével Adányi Lászlót, a Katolikus Karitász főtitkárát kértük, mutassa be a szervezet idei munkáját, beszéljen terveikről.

– Minden évben készítünk beszámolót magunknak. Ebben az esztendőben azonban két évre tekintünk vissza, mert annyi 2005-ben elkezdett munkánk fejeződött be idén, hogy idei számvetésünket így gondoltuk teljesebbnek. A tavalyi esztendőt akár a katasztrófák évének is nevezhetjük. Gondoljunk csak a székelyföldi özönvízre vagy a tsunamira. Az ideit pedig az évfordulók éveként is felfoghatjuk, bár kisebb katasztrófák idén is voltak.

A 2005-ös, székelyföldi özönvíz komplex feladatot rótt ránk. Az azonnali segítség után tűzhelyeket, tüzelőt, élelmiszert osztottunk a bajbajutottaknak. Később a győri önkormányzat segítségével olyan emelőgépet juttattunk el Székelyföldre, amellyel a patakok, árkok medrét tudják tisztítani. Három településen pedig közösségi házat építettünk. Az ősz során ellátogatunk Spányi Antal püspök vezetésével ezekbe a falvakba, hogy megünnepeljük a 200 millió forintos segítségnyújtás eredményeit. Farkaslakán, Nyikómalomfalván és Székelyszentléleken püspöki szentmisével adunk hálát az eredményes munkáért.

Mint mondtam, ebben az évben több okunk is van az ünneplésre. Tíz évvel ezelőtt adta ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az Igazságosabb és testvériesebb világot! című körlevelét, mely rendkívül fontos, ma is aktuális útmutatást nyújt és a mi munkánkat is meghatározza. Ugyancsak ebben az évben jelent meg XVI. Benedek pápa Deus et caritas kezdetű első enciklikája, melyben a karitatív szeretet fontosságáról szól. Huszonöt éves volt idén a Lékai bíboros által építtetett XXIII. János Szeretetotthonunk és húsz a Lékai Betegotthonunk. 2006-ban – átszervezéssel – sikerült újabb betegszobákat nyitnunk a Dayka Gábor utcában, ezzel is javítva a betegellátást. Megemlékeztünk arról is, hogy tíz éve működik otthonápolási szolgálatunk.

A jövőnek csak néhány tervezhető részletéről tudok szólni. Folytatjuk eddigi munkánkat a családokért, az elesettekért, és részt veszünk a Nemzetközi Karitásszal együttműködve a külföldi humanitárius segítségnyújtásban.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>