Cikkek listázása

Események az Eucharisztia Évében

Eucharisztikus képzőművészeti pályázat

Szerző: Szarvas István

II. János Pál pápa hirdette meg erre az évre azt a programot, amelyben figyelmünket, érdeklődésünket az Oltáriszentség felé irányítja.

„Íme, hitünk szent titka!” – halljuk a szentmisében. Valóban, titok, misztérium az ember számára, hogy Isten a kenyér és bor színében köztünk van. Öröm és hála, hogy a köztünk élt Jézus Krisztussal ma is élő kapcsolatban lehetünk nemcsak az imádságban, hanem a szentségnek ebben a formájában is. Titok, de mégis mindennapi valóság. Nem keveseknek fenntartott kiváltság, hanem mindennapi eledel. Ugyanakkor a Legnagyobbal, Istennel találkozunk benne

Ez a kettősség mindig arra sarkallta az embert, hogy a maga módján, művészi eszközeivel is próbálja ezt a misztériumot megragadni, kifejezni.

Ez vezette a Főegyházmegyei Ifjúsági Irodát arra, hogy pályázatot hirdessen fiataloknak az Eucharisztia Éve kapcsán. Két korcsoportban küldhették be pályamunkáikat a fiatalok. A középiskolás korosztálynak az emmauszi tanítványok történetét kellett feldolgozni (Lk 24,13–35), az idősebbeknek pedig a János evangéliumban található eucharisztikus beszédet (Jn 6,22–40). A fiatalok sok szép, érdekes alkotást küldtek be, melyekből május 14-én kiállítás is nyílt, illetve ezen a napon került sor a díjjak átadására is.

Ezek az alkotások fiataloktól származnak, akik nem komoly művészeti tanulmányok után fogtak neki a témának, de őszinteségük, sajátos világlátásuk folytán az alkotások mégis tükrözik azt az élő hitet, amely az Oltáriszentséghez kapcsolja őket.

Gyermekzarándoklat

Május beköszöntével, de különösen június hónapban sokszor találkozunk gyermekcsoportokkal Eger utcáin. Megszokott dolog, hiszen ilyenkor van az osztálykirándulások dömpingje, a gyerekek pedig kisebb-nagyobb lelkesedéssel tekintik meg a történelmi belváros épületeit, templomait, a hős várvédő, Dobó István és bajtársai szobrát, az elszántabbak pedig még a várba is felkapaszkodnak.

Ezért talán nem lehetett rendkívüli az a látvány – talán csak a létszám miatt –, amikor közel 400 gyermek és fiatal szülői, hitoktatói kísérettel a bazilikában gyülekezett június 4-én, délelőtt 10 órakor. Ők azonban – az egyházmegyei gyermekzarándoklat résztvevői – nem a belváros felé vették az irányt, hanem gyalogosan, műúton, földúton Egerszalók felé indultak.

A zarándoklat ötlete a görög katolikusok máriapócsi gyermekzarándoklatából származott. A főegyházmegyei Kateketikai Konzultációs Iroda vezetője, Fodor Márta és munkatársai vállalták magukra a szervezést. Szándékuk szerint a zarándoklat gyakorlatát az Eucharisztia Évével kívánták összekapcsolni. Ennek megfelelően az út során, de már a bazilikában is az eucharisztiára utaló szentírási előképeket mutattak be a fiatalok. Láthattuk Melkizedek, vagy Mózes és a manna történetét, de újszövetségi előképekkel is találkoztunk: a kánai menyegzővel és a csodálatos kenyérszaporítással. A kis előadásokat az Oltáriszentségre utaló gondolatok követték. A 8,5 kilométeres út leküzdését követően koradélután érkeztek a gyerekek Egerszalókra, ahol a zarándoklatot szentmise zárta.

A szentmisét dr. Seregély István érsek úr tartotta, aki szentbeszédében többek között az ifjú kölni Hermann szent alakját idézte fel.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>