Cikkek listázása

Májusban a pápa Fatimába látogat

Májusban a pápa Fatimába látogat

Szerző: Bókay László

Fotó: Bókay László

XVI. Benedek pápa 2010-es programjában kiemelt helyet kapott a május 11. és 14. közötti portugáliai útja. A Szentatya áprilisi, máltai lelkipásztori látogatása után, az első fatimai jelenés emléknapján látogat el a portugáliai kegyhelyre.

A Szűzanya 1917. május 13-án itt jelent meg három pásztorgyereknek. A fővárostól, Lisszabontól körülbelül százharminc kilométerre található település közelében Lucia, Ferenc és Jácinta nyájat legeltetett. A gyerekek szeme előtt hirtelen fény villant, melyről először azt gondolták, hogy villámlott, ám röviddel később egy tölgyfabokor felett – ahol ma a jelenési kápolna áll – egy női alakot láttak, aki elmondásuk szerint ragyogóbb volt a Napnál és kezében rózsafüzért tartott. A jelenés arra bíztatta őket, hogy minél többet imádkozzanak, valamint, hogy az elkövetkező öt hónap tizenharmadik napján ugyanakkor jöjjenek Cova da Iriába, a jelenés helyszínére.

Így is tettek a gyerekek. Augusztusban ugyan nem tudtak az adott napon elmenni, mert a település prefektusa letartóztatta és kihallgatta őket, próbálta rábírni őket, hogy ismerjék be hazugságukat. A három látnok erre nem volt hajlandó. A Szűzanya ebben a hónapban 19-én jelent meg nekik. Az utolsó, októberi jelenéskor történt az úgynevezett napcsoda, melyet a becslések szerint legalább ötvenezer ember látott. A Nap egy ezüstkoronghoz vált hasonlóvá, szabad szemmel is bele lehetett nézni, majd saját tengelye körül forgott, mint egy tűzkerék, és úgy tűnt, mintha a földre zuhanna. Ekkor már egész Portugália a jelenésekkel foglalkozott. Az Egyház tizenhárom évi vizsgálat után fogadta el valódi csodának a jelenéseket, s ismerte el, hogy Mária kereshette fel a három látnokot, s mondott nekik három titkot.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>