Cikkek listázása

Új szak indul a PPKE Hittudományi Karán

Katolikus közösségszervezés

Szerző: Mácsai Kornélia

Új szakot indít 2010 szeptemberétől a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara. A „katolikus közösségszervező” szak olyan szakemberek létrejöttét kívánja elősegíteni, akik birtokában vannak hitéleti igazságoknak és gazdasági tudásnak is. Az új képzési lehetőségről a Hittudományi Kar dékáni titkára, Farkas Balázsné adott bővebb tájékoztatást.

„A katolikus közösségszervezés nem újdonság az Egyház életében, mert amióta létezik a Katolikus Egyház, azóta léteznek közösségei is” – mondta el Farkas Béláné, majd így folytatta: „a Magyarországon egyedülálló és új képzés professzionális módon segíti a hallgatókat, hogy a saját hitükben megerősödve, a Katolikus Egyház tanítását megismerve, megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek olyan világi területekről is, amelyek alkalmazásával hozzájárulhatnak a (katolikus) közösségek megerősödéséhez és hatékony működéséhez.” A ma kihívásaira kétség kívül jól felkészült szakemberek válaszadási képessége kell, akik „megfelelő ismeretekkel rendelkeznek a katolikus intézmények és a non-profit szektor működésének egészéről, képesek formális és nem formális szerveződések irányítására és feladataiknak komplex kezelésére.”

A komplex képzés a három éves BA diploma megszerzésére ad lehetőséget. A katolikus hitélet tárgyai között olyanok szerepelnek, mint például a liturgika, az egyháztörténelem, a megszentelt élet intézményei és az apostoli élet társaságai vagy az egyházjogi alapismeretek. A „világi” tárgyak között számítógépes ismeretek, kommunikációelmélet, szervezetszociológia, EU-ismeretek, jogi ismeretek és még számtalan hasznos kurzus szerepel. A szabadon választható tantárgyak is értékes elmélyülési és képzési lehetőséget biztosítanak, hiszen olyan tantárgyak szerepelnek itt, mint például a környezeti nevelés, a táborozási ismeretek, a vizuális kommunikáció, az imádság egyéni és közösségi formái vagy a lelkiségtörténet, illetve a keresztény szempontú művészettörténet. Ahogyan azt Farkas Balázsné elmondta: „A képzés kb. 1/3-a hitéleti tárgy, a maradék 2/3-ban nagy figyelmet fordítunk a pedagógia, pszichológia, szociológia, kommunikáció, konfliktuskezelés és önismeret témakörök mellett a vezetéselméleti, menedzseri és pályázatírói modulokra is. Az elméleti oktatás mellett teret kap a gyakorlati képzés is, ilyenek többek között a pedagógia, csoportkommunikáció, közösségfejlesztés, EU-projektmenedzsment”.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>