Cikkek listázása

Pünkösdi ifjúsági találkozó Petőfiszállás-Pálosszentkúton

Ők egy irányba, Isten felé tekintenek

Szerző: Tóth Tímea

Fotó: Újvári Sándor

Petőfiszállás-Pálosszentkút, az Alföld leglátogatottabb búcsújáróhelye ad otthont minden pünkösdkor a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye hagyományos ifjúsági találkozójának. Idén mintegy 140 fiatal érkezett a lelki napokra – főleg középiskolások, főiskolások és egyetemisták –, hogy a két nap elteltével közös élményekkel gazdagodva, lélekben és hitükben megerősödve térjenek haza.

Hatházi Róbert, az egyházmegye ifjúsági referense néhány tucatnyi fiatallal Kiskunfélegyházáról zarándokolt el pünkösd előtti pénteken a pálos atyákhoz. A három és fél órás gyalogutat az útszéli kereszteknél imádsággal töltött pihenők tarkították, majd a közös programokon már az egyházmegye többi településéről – például Kecskemétről, Szankról, Kalocsáról… –

érkezett fiúk és lányok is részt vettek. A két nap alatt volt közös imádság, játék és dicsőítés a tábortűz mellett, köttetett megszámolhatatlanul sok barátság, és született sok-sok maradandó élmény, amiből meríteni lehet majd a hétköznapok gondjai közepette is. Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára a hivatásról beszélt a fiataloknak, egy fiatal pár őszinte, megindító tanúságtételével pedig a házas hivatás szépségei és nehézségei tárultak fel. A szerzetes papok részvételével megrendezett fórumon ugyancsak központi téma volt a hivatás kérdése. Az ifjúsági találkozó szombaton este szentmisével zárult, amelynek során dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke kiszolgáltatta a bérmálás szentségét.

A pálos atyáknak köszönhetően gyönyörűen karbantartott pusztai búcsújáróhely ideális környezet a fiatalok találkozásához: épp úgy lehetőséget kínál a befele forduláshoz, mint a zajos, jókedvű programokhoz. Hatházi Róberttel is a szabadban ültünk le beszélgetni. Nem messze tőlünk pontokért folyt a próba, s bár a játékszabályok a külső szemlélő számára nem mutatkoztak meg egyértelműen, a folyamatos kacagás arról árulkodott, hogy mindenki remekül érzi magát.

– Gyakran adódik lehetőség arra, hogy az egyházmegye keresztény fiataljai megismerjék egymást?

– Három nagy rendezvény van az egyházmegyében: egy nyári tábor, augusztusban az egyházi könnyűzenei Ladik Fesztivál, valamint a pünkösdi ifjúsági találkozó. De képviseltetjük magunkat az országos programokon is, mint például az őszi és tavaszi nagymarosi találkozó, és már folynak az előkészületei a jövőre megrendezendő világifjúsági találkozónak. Ezek az események mind alkalmat kínálnak az együttlétre.

– Miért fontos, hogy a jól működő helyi közösségek egymással is személyes kapcsolatot ápoljanak?

– Azért, hogy lássák a fiatalok: az egyházközségen túl is van keresztény élet. Ezek a találkozások mély érzelmi és élményalapot adnak a fiataloknak: a közös játék, az összetartozás élményét, a tudatot, hogy nem vagyunk egyedül, hogy másutt is vannak keresztény fiatalok, akik hasonlóan gondolkodnak, élnek és dolgoznak, mint mi.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>