Cikkek listázása

Böjt, lelkiismeret-vizsgálat, bűnbánat

Azok a „nemszeretem” szavak…

Szerző: Toldi Éva

Fotó: Bókay László

,,Emlékezzél meg, ember, hogy por vagy és porrá leszel!” – hangzik fel a figyelmeztetés a katolikus templomokban a hamvazószerdai szertartáson.

E nappal kezdetét veszi a Jézus Krisztus kálvária­járására, megkínzatására, kereszthalálára és feltámadására emlékező, engesztelő lelki előkészület, a nagyböjt. Miközben a liturgiában a pap hamuval keresztet rajzol a hívek homlokára az Egyház ősi szertartása szerint, lelkiismeret-vizsgálatra és bűnbánatra serkent.

Böjt, lelkiismeret-vizsgálat, bűnbánat… Ezek a fogalmak a mai világnak többnyire sajnos már alig mondanak valamit, szinte üresen csengenek. Még talán a böjtről elhangzik egy és más, de az is már csak a pszichogasztronómiai üzletág, a táplálkozástudományi marketing szakértőinek szájából. A lelkiismeret-vizsgálat és a bűnbánat szavaink viszont már szinte teljesen kihullottak a mindennapok szótárából, a mai kor embere száműzte őket a templomi szertartások világába, mintha csak a hívő emberekre vonatkoznának, mintha lelkiismeretre, bűnbánatra csak a hívő embereknek volna szüksége.

Böjt, lelkiismeret-vizsgálat, bűnbánat… Nem nehéz kitalálni: e szavak közös eredője a bűn. A bűn, ez a „nemszeretem szó”, ahogy egy pszichológus emlegette nemrég. Világméretű összeesküvés áldozatai vagyunk, mondta. Erők szövetkeztek, hogy kiirtsák szótárunkból, világnézetünkből, pszichológiánkból, sőt még egyes vallásainkból is ezt a szót. A pszichológia fő feladata ma az, hogy megszabadítson a bűntudattól. Bűn ugyanis nincs. Illetve ami van, az a bíróságokra tartozik: betörés, lopás, gyilkosság, sikkasztás…, és ezek valahol messze, a horizontunk határán léteznek csupán. A modern megváltás tana szerint nincs bűn (tehát ok), csak egy furcsa, ok nélküli jelenség: a szorongás, a neurózis, a bűntudat. Mintha volna eső felhő nélkül, mennydörgés villám nélkül.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>