Cikkek listázása

Kiállítás II. János Pál pápáról

Íme az Ember!

Szerző: b.z.

Íme az Ember! – Egy pápa arca címmel nyílt kiállítás II. János Pálról 2009. április 2-án Budapesten, a VAM Design Centerben. A tárlaton Arturo Mari, a Szentatya személyi fotósának közel kétszáz alkotása, a pápa személyes tárgyai, valamint a szent életű egyházfő életét bemutató filmek láthatók. A kiállítás nem titkolt célja, hogy felhívja a figyelmet három, napjainkban különösen is fontos erényre – emberség – hitelesség – szeretet –, melyek II. János Pál életének is fő mozgatórugói voltak.
Tavaly ünnepeltük Karol Wojtyła pápává választásának 30. évfordulóját, idén pedig halálának 4. évfordulójára emlékezünk. A kiállítás szervezője, a 2007-es Budapesti Városmisszióra megalakult, többnyire huszonéves egyetemistákból álló Mission is Possible Csoport egy fotókiállítással szerette volna kifejezni tiszteletét a Szentatya emléke előtt. Számukra személyének hitelessége, a mai világban oly kevéssé gyakorolt embersége emeli őt a 20. század nagy humanistájává, melyből egyenesen következik a kiállítás címe: Íme az Ember!

A kiállítás gerincét az Osservatore Romano archívumából származó mintegy 150 fotó adja, melyek nyolc tematikus egységre osztva láthatók. A fényképeket a legautentikusabb személy, Arturo Mari készítette, aki hat pápa mellett dolgozott személyi fotósként – köztük leghosszabban ideig II. János Pál pontifikátusa idején. A Szentatyáról írt, személyes hangvételű könyve 2008 novembere óta már magyarul is olvasható (Arturo Mari: Találkozunk a Paradicsomban).

A fényképek mellett a pápa személyes tárgyai közül is megtekinthetnek a látogatók jó néhány darabot. Így például a Szentatya sílécét, ruházatát, melyeket Stanislaw Dziwisz krakkói bíboros, II. János Pál volt személyi titkára bocsátott a szervezők rendelkezésére, továbbá életnagyságú szobrát. A Pannonhalmi Bencés Főapátság jóvoltából kerültek kiállításra a Szentatya ’96-os magyarországi látogatásának emlékét őrző tárgyak – mint például egy térdeplő, amelyen II. János Pál imádkozott. A tárlaton látható Erdő Péter bíboros úr bíborossá kreálásakor kapott birétuma (bíborkalap), valamint a pápa ajándéka: egy imakönyv.

A kiállítás területén gyerekeknek szóló terem, mozi- és előadóterem, valamint egy elmélkedő-csendszoba („kápolna”) is helyet kapott. Az exposé egyben interaktív hang-, illat- és látványtárlat is. Ezek a „díszletek” segíthetnek megrajzolni a látogatókban II. János Pál sokoldalú portréját, valamint a kiállítás üzenetét. A hang- és videoanyag a Vatikáni Rádió, valamint a Magyar Katolikus Rádió archívumából, továbbá különböző, a Szentatyáról szóló filmekből, illetve a Magyar Televízió vallási szerkesztőségének archívumából származik.

A 2009. június 2-ig nyitva tartó kiállításhoz szervesen illeszkedve, két hónapon keresztül tematikus hetekre bontott programsorozat várja a VAM Design Centerben mindazokat, akik szeretnének többet tudni II. János Pál életéről, tanításáról, tanúságtételéről. A rendezvények fő témáit a II. János Pállal kapcsolatban felvetődő érdekes, aktuális kérdéskörök képezik, mint például az ökumenizmus; II. János Pál politikai jelentősége; II. János Pál mint művész; az Egyház álláspontja „kényes kérdésekben”; a Vatikán élete; a pápaság hagyományai stb. A programok többnyire hétvégén, napközben, a kiállítás területén (előadások, beszélgetések, gyerekprogramok) vagy este az aulában (koncertek, hangversenyek, egyéb események) lesznek.

A szervezők interaktív, elgondolkoztató és szívszorító kiállítást ígérnek mindenkinek, a fiataloktól az idősekig egyaránt. A rendezvény fővédnöke Erdő Péter bíboros-prímás, esztergom-budapesti érsek, valamint Joanna Stempińska lengyel nagykövet asszony.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>