Cikkek listázása

Chiara Lubich mennybe érkezésének első évfordulóján

Az öröm és a remény fuvallata

Szerző: Reskovits Ágnes

„A toll nem ismeri, amit írnia kell, ... Amikor Isten kézbe vesz egy teremtményt, hogy az Egyházban életet adjon egy új művének, a kiválasztott nem tudja előre, hogy mit kell tennie. Csak eszköz Isten kezében. S miközben az eszköz Isten kezei közt forog, Ő megannyi örömteli és fájdalmas eseménnyel alakítja, és teszi egyre alkalmasabbá a rábízott feladat teljesítésére. Ezért mondhatja oly hitelesen: én semmi vagyok, Isten a minden” – e sorokban lehetne összegezni Chiara Lubich életét. Sokszor elmondta ezt nyilvános beszédei előtt, mielőtt tanúságot tett volna nagy ideáljáról, az egységről és az egyetemes testvériségről. „A fájdalom sötét mélységei és a szeretet ragyogó csúcsai” váltakoztak életében egészen az utolsó pillanatig, 2008. március 14-éig, amikor befejezte földi útját. Teljes mértékben osztozni akart a „sötét éjszakában”, mely korunkban az emberiségre borul, és az Istentől kapott karizma erejével a Szeretet Isten magával ragadó fényét árasztotta a világba már a második világháború nehéz éveitől kezdve.

„Egész élete egy himnusz volt Isten szeretetének, Istennek, aki Szeretet” – mondta róla XVI. Benedek.

Chiara mennybe érkezésének első évfordulóját az öröm és a remény fuvallatának nevezték. Több mint 600 megemlékezést tartottak ez alkalomból a világ 400 városában. Rómában a Santa Maria Maggiore-bazilikában megtartott hálaadó szentmisén Poupard bíboros elmondta, hogy „Chiara ideálja az egész emberiség örökségévé vált”. Az olasz parlament „A testvériség szövetsége” címmel tartott megemlékezést. Isztambulban I. Bartalomaiosz pátriárka hangsúlyozta, hogy „Chiara továbbra is arról tesz tanúságot, hogy a hitbéli különbözőségek nem jelentenek veszélyt, hanem folyamatosan arra késztetnek, hogy közösen oldjuk meg a világ problémáit.”

Bangkokban buddhista szerzetesek és világiak, valamint a kulturális élet jeles személyiségei tartottak megemlékezést. „Chiara a mi vezetőnk is” – mondta Phrakhru Sommai szerzetes.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>