Cikkek listázása

2000 év csillagászati kincseiből nyílt kiállítás Kalocsán

Ámuljunk a csodán!

Szerző: Farkas P. József

A Nemzetközi Csillagászati Unió és az UNESCO (az Egyesült Nemzetek Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete) 2009-et a Csillagászat Nemzetközi Évének nyilvánította. Ennek tiszteletére nyílt a Kalocsai Érseki Könyvtár csillagászattörténeti ritkaságaiból kiállítás Kalocsán. Olyan mérföldkőnek tekinthető alkotások láthatóak ezen a tárlaton, mint Kepler Astronomia Novája vagy Tycho Brahe, Galilei, Newton művei… Páratlanná teszi ezt a rendezvényt, hogy sok kiállított nyomat még az eredeti első kiadás egy példánya, így például a Kepler-könyv is…
„Olyanok jöttek ide, akik csodálkoznak a csillagos égen. Mi azt szeretnénk, hogy ebben a rohanó világban mind többen ámuljunk a csodán – mondta dr. Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskemét érseke a megnyitón. – Amit itt kiállítottunk, egy hatalmas múlt Ptolemaiosztól egészen Kalocsa híres csillagászáig, Fényi Gyuláig.”

Egy másik előadó, Hetesi Zsolt asztrofizikus beszédében megemlítette azt a problémakört, ami a mai napig ütközőpont. Tudomány kontra vallás? „A csattanós válasz erre a kérdésre ezekben a könyvekben és a helyszínben rejlik. Nincs ellentét tudomány és vallás között. Ha lenne, ez a kiállítás nem valósulhatott volna meg. A tudomány és vallás valójában úgy aránylik egymáshoz, mint a kezünkön lévő ujjak. A négy ujj jelképezi a tudomány négy ágát, a hüvelykujj pedig a vallást. Igaz, hogy szemben állnak egymással, ám a hüvelykujj nélkül a másik négy nem érne semmit. De együtt mindent meg tudunk ragadni ezekkel.”

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>