Cikkek listázása

Katolikus iskola indult Karcagon

„A kunság fővárosában valóra vált reményünk”

Szerző: Szarvas István

Fotó: Szarvas István

„Ne fáradjunk bele a jótettekbe, mert ha bele nem fáradunk, annak idején aratni is fogunk” (Gal 6,9). Ezzel a páli mottóval indult szeptember 1-jén a karcagi Szent Pál Katolikus Általános Iskola első tanítási napja az Egri Főegyházmegye új oktatási intézményében.

Az első tanévnyitó szentmisére a Szent István római katolikus templomban került sor, ahol az iskola tanárain, diákjain kívül egyházi és állami meghívottak is jelen voltak. Többek között Varga Mihály országgyűlési képviselő, Fazekas Sándor polgármester, országgyűlési képviselő, Fejér Andor, a megyei közgyűlés elnöke, Juhász Ferenc, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának elnöke, Menyhárt József főesperes, Lengyel István esperes, környékbeli plébánosok, paptestvérek és természetesen Galsi János karcagi plébános, aki nagyon sokat tett az egyházi iskola elindulásáért.

Az ünnepi szentmisét Ternyák Csaba egri érsek mutatta be, aki szentbeszédében örömének adott hangot, hogy kétévi előkészület, egyeztetések után a remény beteljesedik: „Karcagon, a kunság fővárosában valóra vált reményünk”. Azt is megtudhattuk, hogy Szent Pál születésének 2000. évfordulóján, a neki szentelt évben lett az iskola alapítva, ezért kapta az oktatási intézmény a nagy apostol nevét és védelmét.

Szent Pál volt az, aki minden emberhez az isteni igazságot juttatta el. Ezért az Egyház sem fél az igazságtól, sőt folyamatosan keresi azt, aki nem más, mint Isten. Az iskolának is ezt az igazságot kell a diákoknak adnia – a gyermekekhez, fiatalokhoz is fordulva erre emlékeztette hallgatóságát a főpásztor.

Végül a jól ismert latin kifejezést hallhattuk: „In nomine Domini, vagyis az Úr nevében kezdjük el az új iskolaévet: Isten, templom, iskola legyen része az életeteknek” – zárta Ternyák Csaba érsek.

A program ünnepélyes tanévnyitóval folytatódott az iskola udvarán, ahol a diákok műsorral köszöntötték a megjelenteket, az elsős gyermekek kis Szentírást kaptak, a vendégek pedig egy-egy szál gyertyát.

Fazekas Sándor polgármester köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a városban 250 éve élnek katolikusok, és ez az iskola, amely korábban katolikus iskola volt, ezer szállal kötődik a város életéhez, történelméhez. Kifejezte reményét, hogy az iskolabezárások idején helyesen döntöttek, amikor a megállapodást megkötötték az egri érsekséggel.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>