Cikkek listázása

„Így töröm össze ezt a népet, és ezt a várost…” (Jer 19,11)

A cifra cserepek és a kis mécses

Szerző: Katona Marianna

Fotó: Léphaft Pál

A fazekas műhelyében egymás mellett sorakoztak a polcon a félkész korsók, agyagedények. A kiégetésre várakozva féltékenyen méregették egymást.

– Ez a kancsó sokkal öblösebb nálam! – irigykedett egy kis tál.

– Én miért nem kaptam két fület? – méltatlankodott egy kanna. Csak a kis olajmécses nem zsörtölődött:

– Milyen jó, hogy itt lehetek, fenn a polcon! – sóhajtotta. – Amikor a mester, még mint agyagdarabot a kezébe fogott, nem tudtam, mi vár rám! Addig döngölt, gyúrogatott, amíg meg nem puhultam. Akkor belém csípett és letépett rólam egy hatalmas darabot. Ó, hogy fájt! Azt gondoltam, ennél semmi sem lehet rosszabb. Ekkor a korongra tett és forgatni kezdett. Nemcsak szédültem, de ujjainak nyomásától sajgott mindenem. De most már semmi sem fáj, és tudom, hogy ha ezt kibírtam, mindent el fogok tudni viselni, ami csak vár rám. S egyszer még talán

segíthetek is majd valakin, hiszen én már tudom, mi az igazi fájdalom.

– Ugyan kinek akarsz te segíteni és minek? – fortyant fel egy öblös kanna. – Hiszen olyan jelentéktelen vagy! Kicsi, egyszerű és ronda! Bezzeg én! Csak nézz rám! Boldog lehet az asszony, akinek lesz elég pénze, hogy megvegyen! Nem is kétséges, hogy drága holmi vagyok, s hogy igazán megbecsülnek majd! Hát még, ha megkapom a fényes mázruhámat! Igazi előkelőség leszek! Nem is tudom, hogy kerülhettem ide mellétek! – húzta félre a száját dölyfösen.

A kis mécses nem válaszolt rá, csak még jobban összehúzta magát. Másnap a mester elvitte, hogy kiégesse őket, néhány nap múlva pedig már be is festette valamennyit. Az öblös kanna és a ragyogó, színes, mázas agyagkorsók büszkén húzták ki magukat a polcon:

– Mi vagyunk a legremekebb edények a világon! A tűz sem tudott elpusztítani minket! Senki sem lehet erősebb nálunk! Mi hibátlanok vagyunk! Sőt tökéletesek! – áradoztak nagy hangon.

A kis mécses semmit sem szólt, csak megcsóválta fejét: „Hiába! Van olyan szennyeződés, amit még a tűz sem tud kiégetni az agyagból!” – gondolta magában, s szomorúan nézett társaira. Ők félreértették szomorúságát, és még pökhendibben hozzátették:

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>