Cikkek listázása

Stift Zoltán atyával beszélgettünk

Angelico 10 éves

Szerző: Horváth István Sándor

Fotó: Horváth István Sándor

A gyerekek és azok számára, akik évekkel ezelőtt voltak gyerekek, kedves ismerős az internet kis angyala, Angelico. A játékos kedvű angyalka az elmúlt évek során a világháló mellett feltűnt már hittankönyvekben, kifestőkben, matricákon, karácsonyi vagy éppen húsvéti képeslapokon, sőt, kiállításokon is. Abból az alkalomból kerestem fel dr. Stift Zoltán atyát, a Szombathelyi Egyházmegye papját, újságírót és rádiós szakembert, a kis angyal szülőatyját, hogy Angelico 10 éves lett.

Csákánydoroszló. Akár még rosszalkodó gyermekeket is lehetne rendre utasítani e szigorú hangzású névvel, pedig valójában egy barátságos kis falu Vas megye déli részén, Körmend közelében. Csákánydoroszló. A név hallatán rettenthetetlen termetű és tekintetű plébánost várnánk, de valójában egy angyali tekintetű, gyermeki lelkű, fiatal pap látja el itt és a környező hat faluban a lelkipásztori feladatokat.

A megbeszéltnél kissé korábban érkeztem Csákánydoroszlóra, Zoltán atya még misézik valamelyik szomszédos faluban. Türelmesen várok. Nem vagyok egyedül, hiszen a plébániaház előtt őrangyalok kipihent csapata várja haza gazdáját szolgálatra készen. Miközben azon tűnődöm, vajon miért nincsenek Zoltán atyával, a távolban feltűnik a villámgyorsan közeledő, egy matchboxnál alig nagyobb, kis, piros autó. Mögötte kissé lemaradva kimerült őrangyalok népes csapata próbálja tartani az iramot az Angelico-matricákkal és feliratokkal díszített járművel. Az autó szinte fékezés nélkül fordul be a plébánia udvarára. A kanyarvételi technikát és a pihent angyalsereg szorgoskodását szemlélve azonnal megértem, hogy miért van szükség két csapatra. Zoltán mosolyogva köszöni meg a serénykedő angyalok szolgálatát, majd betessékel a plébániára.

Egy irodaként és dolgozószobaként egyaránt működő helyiségben ülünk le beszélgetni. A számítástechnikai és rádiós eszközök legértékesebb darabja az a digitális rajztábla, amelyen Angelico egészen különböző formákban születik meg újra és újra. A komoly felszerelést látva azonnal komolyan kezdünk el beszélgetni a kis angyal születéséről, s arról a papi lelkesedésről, amelyből az ötletek hihetetlen gazdagsága származik.

Stift Zoltán atya 1969-ben született Szombathelyen. A teológiát a győri és a budapesti szemináriumban végezte, 1993-ban szentelték pappá. Első papi éveit római tanulmányokkal kezdte. Az Örök Városban szerzett doktorátust erkölcsteológiából 1997-ben. Hazatérve, Szombathelyen végzett lelkipásztori munkát. Nem titkolja, hogy ezekben az években nem egyszer okozott számára nehézséget a gyermekek figyelmének felkeltése a hittanórákon. Miközben ő az órán a magáét mondta, a gyerekek is mondták a magukét. Hogyan lehetne őket figyelemre ösztönözni? És elkezdett rajzolni a táblára. A gyerekek pedig elhallgattak és figyelni kezdtek. Vajon mi fog megszületni az egyszerű vonalakból? A gyerekek egyre kíváncsibbak lettek. A rajz kiváló pedagógiai eszköznek bizonyult. Ha jó feleletet adtak a hittanosok, újabb részlet került a táblára. Érdemes volt jónak lenni, s okosan felelni, különben nem készült volna el a kép az óra végére. A virágok, rénszarvasok és mindenféle más dolgok között mindig feltűnt egy kis, játékos angyalka. Így született meg az 1999-es esztendő őszén Angelico, aki most ünnepli 10-dik születésnapját.

A gyerekek hamar rájöttek, hogy ha valaki tud rajzolni az iskolai táblára, akkor az ő füzetükbe is. Órák után záporoztak a különféle kérések Zoltán atya felé, aki örömmel teljesítette őket. A most már 18-20 éves fiatalok boldogan mutatják a tíz évvel ezelőtt készült rajzokat Zoltán atyának, ha találkoznak vele.

A nagyszerű ötlet, hogy Angelicóval a világhálón bárki megismerkedhessen, egy nehézségből született, abból tudniillik, hogy Zoltán atya Budapestre került. De hogyan fog rajzolni angyalkákat egykori hittanosainak? A probléma megoldására elkészítette Angelico honlapját: www.angelico.hu. Kezdetben csak egykori tanítványai kértek e-mailben rajzokat tőle, amelyeket ő feltett a honlapra, de később egyre többen fedezték fel a weboldalt és a lehetőséget.

Az égi derűt sugárzó rajzok százait magam is mosolyogva nézegetem. Derűs, vidám képek ezek, amelyek azonban nem viccelődnek szent dolgokkal. Nem karikatúrák és nem tiszteletlen falfirkák. Egy, a gyermeki lelkületet magában hűséggel megőrző pap grafikái, amelyek egészen komoly dolgokat tanítanak úgy, hogy azt még a gyermekek is megértsék. Zoltán atya vallja, hogy az Istentől kapott talentumokat kamatoztatni kell, ahogyan erről Jézus beszél az egyik evangéliumi példabeszédben. És ő sokféleképpen kamatoztatja is az Istentől kapott rajzolási képességét. Tisztában van vele, hogy a képek, legalábbis az igényesen elkészített képek sokszor többet mondanak bárkinek, mint a szavak. Ennek köszönhetően Angelico az evangelizáció szolgálatába állt.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>