Cikkek listázása

„Behívjuk a lézengőket is, hogy megtapasztalják a keresztény közösséget”

Korszerű és hatásos misszió a negyvenezres lakótelepen

Szerző: Farkas P. József

A Szentcsalád Plébánia Kecskemét legfiatalabb egyházközsége. A közel negyvenezer lakosú Széchenyiváros szélén található a templom és közösségi ház épülete. 2006. február 26-án szentelte fel dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, de az építkezés mindmáig nem fejeződhetett be. Nagy ház, nagy gond, számtalan feladat – de nagyon sok öröm is. A hívő közösség kezdettől felelősséget érez a lakótelepen élő családokért, az ifjúságért és a hit útját kereső emberekért. Négy hónap óta új lelkipásztor szolgál itt Menyhárt Sándor személyében.

Mons. Menyhárt Sándor 1964-ben született Soltvadkerten. Kecskeméten a piaristáknál érettségizett, majd a Hittudományi Akadémia után Rómában teológiát és egyházjogot tanult. Hazakerülve Kalocsán, Mélykúton és Tiszakécskén szolgált. 2008 novemberétől plébános a Szent Család Egyházközség élén.

– Elődeim nagyon szép munkát végeztek itt, hiszen a semmiből teremtették meg ezt a közösséget, felépítve a templomot és a közösségi házat – nyilatkozta lapunknak Menyhárt Sándor. – Én is az ő útjukon szeretnék haladni, hogy a városrésznek lelki, szellemi, kulturális központja is legyen. Ehhez keressük a testvérekkel együtt az utat, a módot. Bízom benne, hogy megértésre, befogadásra találnak majd a kezdeményezéseink. A jó vetés bő termést ígér.

A legbiztosabb alap a Gondviselés

– Rendelkeznek olyan biztos anyagi alappal, mely több időt, nagyobb teret enged a lelki munkához?

– A legbiztosabb alap a Gondviselésbe vetett hitünk. Emellett nagyon fontos azoknak az embereknek a jó szándéka és segítőkészsége, akik eddig is lehetővé tették, hogy lassan, de biztosan felépüljön ez a templom. Bízom abban, hogy ők továbbra is segítenek a közösség megmaradásában és továbbépülésében. Ehhez a belső forrásainkon túl, pályázatok útján, mindenféle tisztességes módszert és utat meg kell találni. S közben mi magunk is törekszünk takarékossággal, ésszerűséggel és a jelentkező lehetőségek kihasználásával megteremteni azt az anyagi bázist, ami ennek a háznak, ennek a közösségnek a működéséhez szükséges.

– A lakótelepek lakóit bombázzák legjobban a különböző szekták, hiszen tudják, hogy ahol egy helyen sokan élnek, ott talán még intenzívebben agitálhatnak.

– Mindenkinek szíve joga, hogy mit épít vagy működtet. A mai világban olyan sokféle közösség van, hogy nekünk is számolnunk kell a „konkurenciával”, de ha mi fel tudjuk mutatni hiteles, keresztény, evangéliumi életünket, akkor teljesen mindegy, hogy mások mit és hogyan csinálnak. Aki úgy találja, hogy a miénk hiteles, követésre méltó, úgyis ide fog csatlakozni. Ez a ház mindig is a nyitottságáról volt nevezetes, hogy be lehetett jönni, szét lehetett nézni. Itt megszólítják a belépőket, az ismeretleneket is, mert egy közösségbe érkezik, aki hozzánk betér. És azt hiszem, hogy nagyon fontos ez az együvé tartozás a mai világban. Nekünk ezt a nyitottságot meg kell őriznünk továbbra is. Mint mindenki más, az itt élők is vágynak a szeretetre, a közösség megtartó erejére, és ha ezt a vágyukat sikerül úgy felszítani, hogy lépjenek is Jézus felé, az Egyház közössége felé, akkor Krisztusban hívőkként eggyé tudunk válni.

A kisközösségek otthona

– A kecskeméti plébániák közül eddig talán a széchenyivárosi volt a legmodernebb szemléletű.

– Mert az építők és az alapítók szándéka szerint a városrész kulturális centrumaként is igyekszik működni. Azért épült ily módon, egy multifunkcionális nagyteremmel és külön kápolnával. Ezt a jelleget szeretnénk megőrizni. Most is sok kis közösség, lelkiség érzi otthon magát a plébániánkon. Létezésük azért indokolt, mert a nagy közösségben kevésbé tudnak személyes kapcsolatokat kiépíteni, egymásra figyelni az emberek. A kisebb csoportokban jobban meg lehet osztani életet és tapasztalatot. Szeretnénk, ha sokféle úton lehetne lépni az Egyház közössége felé, akár egy kulturális rendezvényen, akár más jellegű összejövetelen, mert nem lehet mindenkit elsőre behívni a szentmisére, nem lehet rögtön imádságra buzdítani. De egy koncerten vagy egy előadáson keresztül is megszólíthat bárkit az Isten.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>