Cikkek listázása

A Házasság Hete programsorozat tanulságairól

Házasság? Számít!

Szerző: Szeged-Csanádi Egyházmegyei Sajtószolgálat

A jogfilozófus Fridvaldszky János szerint: „A család a legmagasabb emberi létminőség, az emberi méltóság kiteljesedésének helye.” Ma oly sok szó esik az egyes ember saját egójának „kiteljesedéséről”, ám ritkán és halkan hallhatók azok a hangok, melyek az ember igazi méltósága mellett szólnak.

Ezért is van különös jelentősége annak, hogy a házasságról is beszéljünk, nem mint intézményről – mely ha túl kényelmetlennek tűnik, inkább köszönjük, nem kérünk belőle –, hanem mint megszentelt szeretetkapcsolatról, amely biztonságérzetet, védelmet nyújt, erőforrást jelent, és olyan örömök forrása, melyekben más életállapotú ember nem részesül. Nem idealizált, a valóságtól elrugaszkodott képet kívántak festeni a Házasság Hete szegedi szervezői sem. Ellenkezőleg, fontosnak tartották, hogy a teljesség és az igazság kedvéért az oly ritkán hallható pozitívumok is hangozzanak el a házasság mellett. Azok a pozitívumok, melyeknek híre el sem jut sok emberhez, olyanokhoz, akik épp a nehézségektől félve eleve elvetik a házasság gondolatát, félmegoldásokkal helyettesítve azt életükben.

A házasság hete rendezvénysorozatának központi gondolata az volt, hogy a házasság érték, öröm és erőforrás. Ezt az üzenetet különböző módokon kódolva, különböző szempontokból láttatva próbálták megjeleníteni a szervezők: imádságos, látványos, gondolatgazdag és szórakoztató programokkal egyaránt. A törekvésük az volt, hogy vallási hovatartozástól függetlenül minél szélesebb kör figyelmét sikerüljön ráirányítani a házasságra mint értékre, mint szeretetközösségre. E tekintetben fontos tanulsága ennek a hétnek: sokakban szunnyad az igény a komoly, emberi és szeretetteli gondolatok iránt a férfi-nő kapcsolatról; mélyről, belülről fakadó igény mutatkozik arra, hogy a problémáikra ne felszínes, önző és egoista válaszokat kapjanak, hanem a „mélyre evezzenek”, keresve az igazságot és ezen keresztül a boldogságot. Egyértelmű bizonyítékot szolgáltattak erre a rendezvényen résztvevők, nem csak a számuk, de élénk figyelmük, a téma felé fordulásuk, aktivitásuk. További és legfontosabb bizonyíték az események hangulata, légköre, amelyben megtapasztalható volt a Szentlélek ereje és jelenléte.

Az ünnepségsorozat a február 8-án, vasárnap bemutatott szentmisével kezdődött, amelyen a mintegy hatszáz résztvevő jórészt megtöltötte a szegedi székesegyház ülőhelyeit. A dóm főbejárata elől – a Kaszper házaspár érzelemgazdag tanúságtételét követően – indult a várost átszelő fáklyás felvonulás. A menet a város szívében található Széchenyi térre, azon belül Szent István és felesége, Boldog Gizella szobrához érkezett meg. Itt még az életük nagy döntése előtt álló fiatalok mondták el, hogyan látják a házasságot. E figyelemfelkeltő megmozdulás megmutatta, hogy sokan és szívesen kiállnak igaznak hitt értékek mellett, hajlandóak akár aktívan is részt venni egy ezért a célért létrejövő békés demonstrációban.

A következő esemény egy kerekasztal-beszélgetés és fórum volt „A házasság mint érték a XXI. században” címmel, melyre zsúfolásig megtelt a Katolikus Ház díszterme. A szakértő előadók rövid bevezetői után a közönség kérdéseire reflektált: Balogh Elemér alkotmánybíró, Kissné dr. Novák Éva szociológus (SZTE), Somfai Béla SJ teológus és Szásziné Fehérváry Anikó családterapeuta. A kétórás élénk beszélgetés során számos aktuális kérdés felmerült: legnagyobb vitát talán a házasság kontra együttélés, illetve a házasság szentségi mivoltának kérdése váltott ki. A rendezvényen fiatalok és idősebbek, különböző életállapotú emberek vettek részt.

A záró alkalom pedig egy improvizatív színházi előadás volt a Millenniumi Kávéházban az Elképesztők társulat hat tagjának részvételével. Az improvizatív produkció lényege, hogy nem egy létező irodalmi alkotást állítanak színpadra, hanem olyan történeteket, hangulatokat, érzelmeket játszanak el a színészek, amelyeket a közönség tagjai – a játékmester vezetésével, önként jelentkezve – osztanak meg a jelenlevőkkel. Így ott a helyszínen jön létre valami értékes és meg nem ismételhető. Értelme és jelentősége abban áll, hogy a megjelenítés révén segít továbbgondolni egy-egy élethelyzetünket, problémánkat. Továbbá fontos erénye e műfajnak a szellemesség és a humor.

A rendezvénysorozat az alábbi szervezetek összefogása nyomán jött létre: az egyházmegye Családpasztorációs Irodája, a Fokoláre mozgalomból az Új Család mozgalom, a Karizmatikus Megújulási mozgalom, a Házas Hétvége mozgalom és a Fészek Nagycsaládosok Egyesülete.

Szegeden tavaly szentmisét mutattak be a házasság világnapján, idén először kerülhetett sor további eseményekre is. A visszajelzések alapján a kezdeményezés fontos, megerősítő, előremutató jellegű. A házasok és nem házasok egyaránt igénylik; Isten áldása kísérte. Reméljük, sikerült olyan gondolatokat adni, olyan élményekben részesíteni az érdeklődőket, amelyek áldásos hatása nem múlik el az egy hét lezárultával.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>