Cikkek listázása

A Házasság Hete programsorozat tanulságairól

Házasság? Számít!

Szerző: Szeged-Csanádi Egyházmegyei Sajtószolgálat

A jogfilozófus Fridvaldszky János szerint: „A család a legmagasabb emberi létminőség, az emberi méltóság kiteljesedésének helye.” Ma oly sok szó esik az egyes ember saját egójának „kiteljesedéséről”, ám ritkán és halkan hallhatók azok a hangok, melyek az ember igazi méltósága mellett szólnak.

Ezért is van különös jelentősége annak, hogy a házasságról is beszéljünk, nem mint intézményről – mely ha túl kényelmetlennek tűnik, inkább köszönjük, nem kérünk belőle –, hanem mint megszentelt szeretetkapcsolatról, amely biztonságérzetet, védelmet nyújt, erőforrást jelent, és olyan örömök forrása, melyekben más életállapotú ember nem részesül. Nem idealizált, a valóságtól elrugaszkodott képet kívántak festeni a Házasság Hete szegedi szervezői sem. Ellenkezőleg, fontosnak tartották, hogy a teljesség és az igazság kedvéért az oly ritkán hallható pozitívumok is hangozzanak el a házasság mellett. Azok a pozitívumok, melyeknek híre el sem jut sok emberhez, olyanokhoz, akik épp a nehézségektől félve eleve elvetik a házasság gondolatát, félmegoldásokkal helyettesítve azt életükben.

A házasság hete rendezvénysorozatának központi gondolata az volt, hogy a házasság érték, öröm és erőforrás. Ezt az üzenetet különböző módokon kódolva, különböző szempontokból láttatva próbálták megjeleníteni a szervezők: imádságos, látványos, gondolatgazdag és szórakoztató programokkal egyaránt. A törekvésük az volt, hogy vallási hovatartozástól függetlenül minél szélesebb kör figyelmét sikerüljön ráirányítani a házasságra mint értékre, mint szeretetközösségre. E tekintetben fontos tanulsága ennek a hétnek: sokakban szunnyad az igény a komoly, emberi és szeretetteli gondolatok iránt a férfi-nő kapcsolatról; mélyről, belülről fakadó igény mutatkozik arra, hogy a problémáikra ne felszínes, önző és egoista válaszokat kapjanak, hanem a „mélyre evezzenek”, keresve az igazságot és ezen keresztül a boldogságot. Egyértelmű bizonyítékot szolgáltattak erre a rendezvényen résztvevők, nem csak a számuk, de élénk figyelmük, a téma felé fordulásuk, aktivitásuk. További és legfontosabb bizonyíték az események hangulata, légköre, amelyben megtapasztalható volt a Szentlélek ereje és jelenléte.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>