Cikkek listázása

Jézus Szíve ünnepe

Jézus Szíve oltalmat ígér - Isten maga a szeretet

Szerző: Bókay László

Az egyházi év utolsó „mozgó” – azaz nem állandó dátumhoz kötődő ünnepe – Jézus Szíve ünnepe, melyet a pünkösd utáni második vasárnapot követő pénteken tart az Egyház. Ebben az esztendőben ez június 19-re esik. A Jézus Szíve-tisztelet ideje ezen kívül minden elsőpéntek és az egész június. Jézus Szent Szívének ünnepén Isten emberszeretetét is ünnepeljük, amely abban nyilvánult meg legjobban, hogy egyszülött fiát adta nekünk, aki a végtelen szeretet eszközévé tett „emberi szívvel” szerette a világot.

Már a középkorban kimutatható Jézus Szívének tisztelete – különösen a német misztikusoknál. Helftai Szent Gertrúd, aki 1256. január 6-án született, a középkorban az isteni Szív szeretetének egyik legnagyobb tisztelője volt. Őt tekinthetjük az újkori Jézus Szíve-tisztelet előfutárának. 1281. január 27-én jelent meg az akkor huszonöt éves apácának először Jézus, aki szerzetesi fogadalmakkal eljegyezte magát vele. Utóbb a jezsuiták és a karthauziak vették át a Jézus Szíve-tiszteletet, és terjesztették el az Egyházban.

Fokozták a tiszteletet Alacoque Szent Margit látomásai, melyekben Jézus fájlalta az emberi hálátlanságot, ezért tisztelőitől engesztelést kért a hónap első péntekjein. Alacoque Margit-Mária 1647. július 22-én született Franciaországban, Lauthecour faluban. Édesapja királyi jegyző volt, ám 1655-ben meghalt, öt árvát hagyva maga után. Ekkor Margit mindössze nyolcéves volt. Margit 1671. augusztus 25-én belépett a Paray-le-Monial vizitációs apácák közé. A kolostor falai között háromszor jelent meg neki 1673-75 folyamán Jézus. Társai arról akarták meggyőzni, hogy a látomások és a kért ájtatosságok nem az Úrtól valók. Margitot zavart elméjűnek hitték. Ekkor került a kolostorhoz Claude La Colombiére jezsuita atya. A rend elöljárónője őt bízta meg, hogy legyen Margit lelkivezetője. Colombiére kiállt a látomások igaza mellett, így ő is támogatta Jézus Szívének tiszteletét. Margit igyekezett teljesíteni a látomásokban hallott kívánságokat, még a francia királyt is felszólította, hogy szentelje országát Jézus Szívének.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>