Cikkek listázása

Lelkipásztori út Amerikába

Amerikában is ôrzik ôseink hitét

Szerző: Bókay László

Cserháti Ferenc, a külföldön élő katolikus magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök júniusban hosszabb látogatást tesz az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában. Tavaly már az amerikai kontinens több területét felkereste – elsősorban a keleti partokon lakó magyar közösségeket – idei útja inkább a nyugati partokon fekvő településekre vezet. Június 6-án kezdi meg lelkipásztori útját, amely a kanadai Hamiltonban kezdődik.

Lelkipásztori látogatását a hamiltoni Szent István magyar templomban főpapi szentmisével és bérmálással kezdi. Ezt követően találkozik a Szent Erzsébet falu magyar lakóival – jezsuita atyákkal és testvérekkel, aztán felkeresi a Szent Mihály görög katolikus magyar templomot is, majd Hamilton közelében, Ancasterben, egy lelkigyakorlatos központban részt vesz a kanadai magyar közösségek lelkipásztorainak – a Kanadai Magyar Papi Egységnek – találkozóján. A kétnaposra tervezett összejövetelen a főpásztor meghallgatja a lelkipásztorok beszámolóit a magyar közösségek helyzetéről, az elért eredményekről és nehézségekről. A megbeszélések során minden bizonnyal központi szerepet kap a paphiány kérdése, hiszen Kanadában és az Egyesült Államokban is kevés a magyar pap, szolgálatukat nehezíti, hogy a magyar közösségek hatalmas távolságokra vannak egymástól. Cserháti Ferenc ezután Courtlandba látogat, ahol a Szent László magyar templomban püspöki szentmisét mutat be, és találkozik a közösség magyar híveivel. Az Ontarióban végzett látogatások után Vancouverbe repül, a nyugati partokra, ahol a többi között részt vesz Lakatos Dénes plébános ezüstmiséjén a Magyarok Nagyasszonya-templomban és Michael Miller helyi püspökkel is tanácskozik.

A látogatás folytatásaként az Amerikai Egyesült Államokba, San Franciscóba utazik, ahol szentmisét mutat be az ott élő magyaroknak és a Los Angeles-i magyar közösség küldöttségével is találkozik. Ezt követi a New York-i látogatás, ahol a Szent István ferences plébánia vendége lesz. Rövid pihenő után a magyar püspök Matawanba utazik, ahol részt vesz az Amerikai Magyar Papok kétnapos találkozóján, amelyen a papok, a kanadai találkozóhoz hasonlóan, a gondokról, eredményekről tájékoztatják a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásáért felelős főpásztort. Ezt követően a fővárosba, Washingtonba látogat, ahol a környező területeken (Davon, Baltimore) élő magyarok a Szeplőtelen Fogantatásról nevezett nemzeti bazilikában találkozhatnak a püspökkel.

Indulása előtt Cserháti Ferenc elmondta, hogy a magyar közösségek felkeresése mellett mindenhol fontosnak tartja a találkozást a helyi egyházmegyék főpásztoraival és a migráns ügyekkel megbízott referensekkel, hogy a magyar lelkipásztori ellátás további biztosításáról tárgyaljon velük. Mint mondta, mindent elkövet annak érdekében, hogy az önálló magyar plébániák tovább működhessenek. Azt is feladatának tekinti, hogy felajánlja segítségét, támogatását a felmerülő problémák megoldásában mind a híveknek, papoknak, mind a helyi főpásztoroknak, hogy ez által is hozzájárulhasson a magyarok megfelelő lelkipásztori ellátásához. „Persze vannak olyan problémák is, amelyekkel nekünk, magyaroknak is szembe kell néznünk. Ilyen például a közösségek tagjainak kiöregedése, máshol épp az ellenkező folyamat jellemző, hogy sok fiatal érkezik tanulni, dolgozni az Egyesült Államok egy-egy területére, és persze a paphiány. Kíváncsian várom az anyaországtól legmesszebb lakó amerikai magyarokkal való találkozást” – mondta indulása előtt Cserháti Ferenc püspök, majd hozzátette: számukra a legnagyobb segítséget az jelenti, ha papot küldhetünk hozzájuk.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>