Cikkek listázása

Európai parlamenti választások után

Jobb Európát építünk?

Szerző: B.L.

Az európai uniós országokban június 4. és 7. között háromszázhetvenöt millió európai polgár a következő ötéves időszakra megválaszthatta azt a hétszázharminchat parlamenti képviselőt, akik országuk és Európa érdekeit figyelembe véve dolgoznak majd Brüsszelben.

A választások előtt a Katolikus Egyház püspökei többször intették a választókat, hogy a választás nemcsak kötelesség, hanem keresztényi felelősség is. Javasolták, minél többen járuljanak az urnákhoz, s arra is figyelmeztettek, hogy olyan jelöltekre, illetve azokra a pártokra szavazzanak, akik hiteles, erkölcsös, a múltban is következetes politikai nézeteket vallottak, s eszerint is cselekedtek képviselőik. Erre hívott fel a COMECE, az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Tanácsa tavaszi ülése után is, amikor azzal a kéréssel fordult az EU-képviselőkhöz, hogy „Építsünk egy jobb Európát”.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az Európai Unió Püspöki Bizottsága ajánlását követve nyilatkozatot adott ki az európai uniós parlamenti választások előtt. A minden templomban felolvasott körlevél a többi közt így fogalmazott: Bár sokan aggodalommal veszik észre, hogy a keresztény kultúrát, az emberi és evangéliumi értékeket földrészünkön veszélyek fenyegetik, és gyakran elutasítás fogadja, olykor még az Európai Unió politikusai részéről is, mégis – vagy éppen ezért – hitünk alapján is felelősséget érzünk hazánkért és Európáért. Felelős állampolgárként és hívő emberként vegyünk részt ezen a választáson és éljünk jogainkkal, mert valóban rajtunk is múlik, hogy az Európai Unió működése és jövőt meghatározó döntései hazánk, Egyházunk és benne a mi magunk igazi javát szolgálják.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>