Cikkek listázása

A gyermekek tiszta hitével

Szerző: Szarvas István

Fotó: Szarvas István

Az egri Szent István Rádió indulásától kezdve gyermekek és fiatalok is bekapcsolódnak a műsorkészítésbe. A Hitvalló című rádiós hittanóra keretében különböző korosztályoknak szóló anyagok készülnek. A résztvevők hétről hétre vállalták a műsorra való felkészülést, a felvételeket munkájuk, tanulásuk mellett. Az iskolai tanév befejeztével a műsor készítői is nyári szünetet kezdenek, de előtte szóljanak önmagukról és a műsorokról.

„Újra és újra megtapasztaltam a gyerekek tiszta hitét”

Herman Judit CJ nővér alsó tagozatosok számára készítette a műsort (hétfő, 15:30):

– Ebben a tanévben az imádság volt a témánk. Akadnak imádságok, melyeket gyerekkorunk óta már több ezerszer elmondtunk. Vajon mennyire figyelünk az imádság szövegének gazdagságára? Örömmel beszélgettem erről a Sancta Maria Általános Iskola és Gimnázium 3. osztályából Boros Nikolettel, Fodor Gabriellával, Pesti Bertával, Ungvári Zsófiával és Zay Melanival.

A célom az volt, hogy a Miatyánk és a Hitvallás szavain keresztül tanuljunk imádkozni, és jobban megismerjük azt a Jézust, aki nemcsak az apostolokat, hanem minket is tanít imádkozni. Ebben a zavaros világban fontos, hogy tisztában legyünk hitünk alapigazságaival, melyekre mint alappillérekre építhetjük életünket. Beszélgetéseink során változatos imaformákkal szólítottuk meg a szentháromságos egy Istent. Kértük segítségét magunk és mások számára, hálát adtunk szeretetéért.

Jézus mondta: Ha nem lesztek olyanok, mint a gyermekek, nem juttok be a mennyek országába. A beszélgetések során újra és újra megtapasztaltam a gyerekek tiszta hitét, őszinteségét. Mély gondolataik engem is minden héten arra késztettek, hogy merjek a mélyre evezni. Rohanó világunkban sokszor megelégszünk a felszínnel, de az igazi szépség a mélyben rejlik.

Minden mély beszélgetés, az imádság csöndje alkalom az élő Istennel való találkozásra. Ennek a mély találkozásnak a megtapasztalását kívánom minden kedves testvéremnek.

„Jó volt tudni, hogy hallanak és hallgatnak minket”

Kovács Ottóné tanárnő a felső tagozatosokat érdeklő témákat dolgozta fel (kedd, 15:30):

– A Hitvalló című műsorban a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium 7. d osztályos tanulóival vettem részt. Általában két csoport működött közre a műsorban 3-3 fős „csapatokkal”, egyik héten a lányok: Varga Júlia, Somosi Gréta és Jáger Dóra; a másik héten a fiúk: Poczok Norbert szinte minden felvételnél jelen volt, a többiek – Bartha István, Dudás Márton, Kiss Sebestyén, Kriston Gergely és Slézia Péter – alkalmanként, az iskolai feladatokhoz igazítva a szereplést.

A műsort igyekeztünk nagyobb témakörökhöz kötni, beszéltünk a barátságról, az imádkozásról és imákról, ellátogattunk Eger belvárosi templomaiba, és riportot készítettünk papokkal, szerzetesekkel életükről, hivatásukról. Ez utóbbi különösen kedves volt a diákok számára, mert a személyes találkozás élményén túl nagyon sok lelki és érzelmi élményt kaptak a beszélgetések során.

Reméljük, hogy a hallgatók is átélték, amit mi: a pap vagy szerzetes is életvidám ember, tele szeretettel. Életének legalább annyi vidám perce van, mint egy világi hívőének, és semmiben nem szenved hiányt sem érzelmi, sem egyéb területen. Ezúton is megköszönjük mindenkinek a közreműködését, aki elfogadta meghívásunkat, vagy egyéb feladatokban segítette a műsorok elkészítését. Külön köszönjük a hallgatók visszajelzéseit, mert jó volt tudni, hogy hallanak és hallgatnak minket, és azt is érzékeltük, hogy helyesnek tartják a program összeállítását.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>