Cikkek listázása

Nézőtér

Nézőtér

Szerző: Nevelős Zoltán, Vajda Judit

Elcserélt életek (Changeling) 

A lassan egyre inkább rendezőként, mint színészként tevékenykedő veterán, Clint Eastwood egy-egy új filmjének bemutatása mindig örömünnep az érzelmekre és erős színészi játékra építő, letisztult, egyenes vonalú, egyszerre izgalmas és megrendítő drámák kedvelőinek. Eastwood ezúttal a világ egyik legnagyobb sztárját, Angelina Jolie-t nyerte meg főszereplőnek, aki az eltűnt gyermekét elszántan kereső anya megformálásával pályafutása második legjobb alakítását nyújtja (ennél jobban eddig egyedül a Hatalmas szívben teljesített). A húszas évek Los Angelesében játszódó, megtörtént eseményeken alapuló abszurd történet (a főhősnővel a hatóságok egy másik gyermekről akarják elhitetni, hogy az ő megtalált fia) pedig korfestésben is jeleskedik, és kriminek sem utolsó.

A szabadság útjai (Revolution Road)

Az ötvenes években játszódik, de a modern társadalomban élő emberről örök érvényű gondolatokat fogalmaz meg a neves regényíró, Richard Yates 1961-es művének Sam Mendes (Amerikai szépség) által készített adaptációja, melyben Leonardo DiCaprio és Kate Winslet (először együtt a Titanic óta) egy középosztálybeli házaspárt alakítanak, akik egy merész ötlettel úgy döntenek, elhagyják divatos, kertvárosi otthonukat, és Párizsba költöznek, hogy megtalálják önmagukat. Aztán mégsem utaznak el. Hogy miért nem, és hogy mi lesz mindennek a következménye, arról szól ez a kíméletlenül őszinte, mélyen felkavaró filmdráma.

Amal

Indiából igen kevés alkotás jut el hazánkba. A 2007-es Amal is kerülő úton: Richie Mehta rendező saját 2004-es, azonos című indiai rövidfilmjének készítette el kanadai remake-jét egész estés verzióban. A helyszín és a helyi ízek azonban maradtak, még a főszerepet is ugyanaz az indiai színész játssza. Főhősünk Amal, egy szegény, de talpig becsületes új-delhi motoros riksás, akit egy szép nap egy mogorva vénemberrel hoz össze a sors. A fura utasról később – a néző számára – kiderül, hogy különc milliomos (volt), aki minden vagyonát a városban élő legjobb emberre, azaz Amalra hagyta. A végrendelet kezelőinek azonban még fel kell kutatniuk a férfit a hatalmas nagyvárosban, és erre csak 30 napjuk van....

Benjamin Button különös élete (The Curious Case of Benjamin Button)

F. Scott Fitzgerald különös novellája alapján készült David Fincher (Harcosok klubja; A Zodiákus) csaknem háromórás, különös filmje, melynek hőse egy vénember fizikai állapotával születik, majd fiatalodni kezd, és kisbabaként fejezi be életét. Az I. világháború végétől napjainkig ívelő történet a különös alapötlet révén furcsa fénytörésben tükrözi vissza a 20. század különböző korszakainak életszemléletét, de a legérdekesebb az, hogy az emberi kapcsolatokat engedi új szemszögből látni azzal, ahogy hőse körül változnak a szeretett személyek. A címszerepet az egyre érettebb alakításokat nyújtó Brad Pitt játssza, fordított életű, de életre szóló partnerét pedig Cate Blanchett formálja meg.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>