Cikkek listázása

Szent Ferenc kecskeméti vetése bő termést hozott

„Nagy kincs számunkra a ferences tradíció”

Szerző: Farkas P. József

800 éve alapították a ferences rendet. A jubileumra készül a kecskeméti Szent Miklósról nevezett egykori ferences templom – másképpen Barátok temploma – hívő közössége is. Ismert tény, hogy az Assisi Szent Ferenc által közösségbe hívott, regulája alapján élő és szolgáló testvériség a török időkben, majd azt követően is oroszlánrészt vállalt a Közép- és Délalföld újraevangelizációjából. Egy időben még a pogány megszállók is hagyták működni – természetesen nagyon korlátozott körülmények között – a kolduló pátereket.
A ferences krónikás 1759-ben így tekint vissza: „Minthogy Kecskemét várost a mohácsi vész idejétől teljesen beborította az eretnekség szennye, a katolikus nép – juhok nyája farkasok között – pásztor nélkül árválkodott 1637-ig.” Végül Szeged felől érkeztek a lélekdoktorok Assisi Szent Ferenc testvérei köréből. „Nem volt könnyű a rossz szokásoktól eltávolítani és a csoda befogadására hajlamossá tenni őket” – vallották 120 évvel ezután. A kapcsolat azonban tartósnak bizonyult, és 1950-ig, a szerzetesrendek fölszámolásáig folyamatos volt.

A megyeszékhely életében, kultúrájában, közösségi életében komoly részt vállaltak a barátok. Megújították az ősi Szent Miklós-templomot, felépítették a rendházat. Az érdemek gazdagsága ellenére a jubileumi év előkészítőinek nincs könnyű dolguk, amikor a helyi ferences múltból próbálnak emlékeket összegyűjteni. Hiszen a kommunista idők nem kedveztek az ereklyék őrzésének. Rejtegetni kellett – vagy megsemmisíteni – a barátoktól kapott könyvet, fényképet… A több évszázados misszió emléke, hatása azonban kitörölhetetlen.

– Katonaságom idején az Úr titkos ajándékaként ismerkedhettem meg mélyebben Szent Ferenc prédikációval – mondja dr. Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskeméti metropolita. – A hadsereg könyvtárában valaki kertészeti műnek vélte a Fiorettit, és a többi munka között maradhatott. Ott találtam rá. Később persze jobban is megismerhettem a rend lelkiségét, hagyományt hordozó, de megújulni is tudó erejét. Egyházmegyénkben Baján és Kecskeméten volt erősebb ferences központ. Jó látni, hogy például Kecskeméten, ahol már évtizedek óta csupán a világi rend működik (a Kodály Intézet zenészei tanulnak az egykori rendházban), és nem mond naponta misét ferences atya, milyen gazdag a lelki újraébredés. A sok átalakítás, szántás és borona mélyre vitte a magvakat, de onnét is előbújik és szárba szökken a hajtás.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>