Cikkek listázása

Négyszáz éves a Congregatio Jesu (Angolkisasszonyok) rendje

Mindent Isten nagyobb dicsőségére!

Szerző: Szarvas István

Ward Mária az angliai katolikusüldözések idején, 1609-ben Loyolai Szent Ignác szabálya szellemében hívta életre első közösségét, hogy tevékenységük által hitben megtartsák a fiatal leányokat. A rend életében a 2004. esztendő hozott jelentős változást, amikor az alapító eredeti szándékának megfelelően a Congregatio Jesu név felvételével együtt a jezsuiták rendi alkotmányát is átvették. Herman Judit CJ nővért ennek az eseménynek a jelentőségéről és mai életükről kérdezte lapunk munkatársa.

– Az eredeti nevünk a Boldogságos Szűz Mária Intézete volt (2004 előtt), de ez nem került be a köztudatba, hanem mint az Angliából érkezett kisasszonyokat emlegették mindig a nővéreket, így ragadványnévként maradt rajtunk az Angolkisasszonyok.

Amikor a rendi elöljáróink kérték a névváltoztatást, akkor ezzel Ward Mária egyik akarata vált valóra, mert ő Jézusról szerette volna elnevezni közösségét, de ezt akkoriban a jezsuita generális nem engedte meg, mert Jézus Társasága már volt (a rendalkotmányt sem vehettük akkor át). Ennek ellenére volt benne annyi erő és hit, hogy elindította ezt a közösséget, pedig tudta, hogy sok akadályba fog ütközni. Ennek az útkeresésnek a 400 éves jubileumát ünnepeljük most. 1609-ben kezdte el keresni Ward Mária az útját, és az Úr megmutatta neki, hogy nem egy szemlélődő közösségben, hanem az emberek szolgálatában tudja majd leginkább az Istent szolgálni a Szent Ignác-i lelkiség alapján.

– Mi a sajátossága, karizmája ennek a lelkiségnek?

– Szent Ignác egy „könnyűlovas csapatot” kívánt létrehozni a Szentatya szolgálatában, egy olyan közösséget, amely nyitott bármilyen feladatra, bármilyen küldetésre. Amikor Ward Mária egy ilyen típusú közösséget szeretett volna a nők részére alapítani, akkor az első akadály az volt, hogy egy ilyen nyitott közösséget klauzúra nélkül tudott volna csak elképzelni. Klauzúrával be lettünk volna zárva a négy fal közé, és nem tudtunk volna az emberek közé menni, a hitet terjeszteni és védeni, ahogyan azt Szent Ignác és Ward Mária elképzelte. Ez a nyitottság és készség végigkíséri életünket mind a mai napig.

A másik sarkalatos pont az engedelmesség. Óriási szabadságot ad Szent Ignác és Ward Mária, amivel együtt felelősséget, önálló döntéshozási képességet vár el minden rendtagtól, ugyanakkor azt is, hogy mindig legyen kész engedelmeskedni elöljárójának vagy a Szentatyának. Amikor a rendalkotmányt 2004-ben megkaptuk, lehetőségünk nyílt arra, hogy a negyedik fogadalmat is letehessük, a Szentatyának való különleges engedelmességi fogadalmat. Ezzel kifejeztük azt a készséget, hogy mi bármikor bárhova készek vagyunk elmenni, amit kér tőlünk az Úr a Szentatyán keresztül.

Angliában a katolikus üldözés idején nagyon sokan elhagyták a katolikus hitet. Nehéz volt szentmiséhez, szentáldozáshoz vagy gyónáshoz járulni. A leleményes nő, Ward Mária képes volt bálba elmenni és az emberek között elmondani, hogy mikor és hol lesz a szentmise. Minden héten új lakásba költözni azért, hogy meg ne találják őket, és tudják tovább hirdetni Isten igéjét. Amikor a kontinensre átjött, mert csak itt tudott szerzetesközösséget alapítani, akkor itt azt látta, hogy iskolákra van szükség, olyan iskolákra, ahol lányokat tanítanak. Felismerte azt, hogy ha lányokat tanít egyszerű házimunkára és a hitre, akkor az ő gyermekeik is katolikus hitben fognak nevelkedni, mert a papokon kívül az édesanyák tehetnek a legtöbbet a hit terjesztéséért. A kontinensen sorra alapította iskoláit. Pázmány Péter meghívására érkezett Magyarországra, és alapította az első iskolát Pozsonyban, amely ma már nincs meg. Egerben 1852-ben létesült iskola, amely 1990-ben indult újra.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>