Cikkek listázása

Lelkipásztori Napok a Szeged-Csanádi Egyházmegyében

„Isten szava megújít…”

Szerző: Szeged-Csanádi Egyházmegyei Sajtószolgálat

A Szentlélek intenzív jelenlétét érezhették termékeny és lelkesítő találkozójukon a Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorációs munkatársai – papok, szerzetesek és legnagyobb részt világiak – január 16-án és 17-én. A harmadik alkalommal megrendezett Lelkipásztori Napok „Isten szava megújít – egyházközségeink megújítása” címet viselte, helyszínéül ezúttal is a Zöldfás Lelkigyakorlatos Ház szolgált.
Köszöntőjében Kondé Lajos pasztorális helynök a központi témáról szólva rámutatott: nem csupán a templomok és plébániák épületeinek, a kőfalaknak van szüksége renoválásra – ami sok esetben oly látványos –, de ami ennél fontosabb, a plébániaközösségeknek is lelki és szellemi megújulásra van szükségük. Számottevő változás pedig csakis úgy következhet be, ha komolyan vesszük a Biblia tanítását. Közösségeinket csak úgy tehetjük vonzóvá a külvilág számára, ha az igéből erőt merítve élettel telnek meg.

Ehhez arra van szükség, hogy mindig nyitottak legyünk Isten felé, és tettre készek követni hívását – úgy, mint a fiatal Sámuel próféta az Úr hívó szavát hallva (vö. 1Sám 3), vagy mint azok az emberek, aki annak árán is Jézushoz vitték béna társukat, hogy egy ház tetejét ki kellett bontaniuk (Mk 2,4). E bibliai szereplőket dr. Kiss Imre általános helynök állította elénk példaként a Veni Sancte szentmisén mondott szentbeszédében.

A megújulás összetett problémáját különböző aspektusokból világította meg három tanúságtétel: egy a Váci Egyházmegyéből, illetve az egyik plébánia, Mende, valamint egy szeged-csanádi egyházközség, Szentes példája.

Szecsődi Péter atya beszédének központi gondolata az volt, hogy mindenekelőtt lelkiekben kell megújulni. A legkisebb plébániaközösség is leképezi az Egyházat, amely Krisztus teste. Tapasztalatuk szerint a hierarchikus rendben a felülről jövő intézményi, szervezeti változtatások nem feltétlenül a legcélravezetőbbek akkor, amikor a plébániai élet élénkítését szeretnék elérni azokon a helyeken (is), ahol nem lakik lelkipásztor.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>