Cikkek listázása

Enyingi Mihály keramikus a márkói keresztúti stációkról

Isten vezette ecsetvonásait

Szerző: Toldi Éva

A Veszprém megyei Márkón több évtizedes álma valósult meg nemrég a helybéli híveknek. Méltóképpen visszaállíthatták a kommunista diktatúra idején meggyalázott, letarolt kálváriát, melyet a település határában lévő fennsíkon emeltek elődeik, azon német telepesek leszármazottai, akik a török idején elnéptelenedett község területén Padányi Biró Márton püspök hívására megalapították a falut a 18. században.

A kálváriát eredetileg az 1834 nagypéntekén pusztító tűzvész emlékére emelték, és stációit a végében álló kápolnával egyetemben helyi, illetve elszármazott külföldi családok tartották karban több mint egy évszázadon át. Az 1947–48 évi kitelepítések után azonban hányattatott sorsra jutott a szabadtéri keresztút. Környéke 1989-ig páncélos gyakorlótér volt és a hadgyakorlatok során megszentségtelenítő, barbár módon célpontként használták fel szent épületeit. Felújítása 1991-ben kezdődhetett meg, amikor a stációkápolnákat külsőleg felújították. A megsemmisült, elveszett stáció­festményeket azonban ekkor még nem tudták pótolni. Mint ahogy nemrég a kálvária felszentelésén utalt rá Szabó Gyula polgármester, a keresztút mostani megújulását a falu lakói és a helybéli vállalkozók adományainak, felajánlott munkájának, a stáció­képek alkotójának, Enyingi Mihály keramikusnak köszönheti, s annak, hogy jóakaratú emberek révén eljuthatott kérésük a kulturális minisztériumba is, ahonnan szintén támogatást kaptak.

Az ünnepi felszentelő szertartáson (melyet Márfi Gyula, az egyházmegye főpásztora vezetett) meghatott szívvel, hálás lelkülettel járták végig az egybegyűltek a kálvária 14 stációját, Krisztus keresztáldozatára, megváltó kegyelmére emlékezve.

A stációképek alkotóját, a márkói származású keramikus mestert, Enyingi Mihályt arról faggattam, mit jelentett számára ez a felajánlott szakrális munka, a keresztút végigjárása az ecsettel és legfőképpen persze a lélek rezdüléseivel.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>