Cikkek listázása

Vikman Pál a muzsika nevelőerejéről és együttesükről

A zene az életük része

Szerző: Toldi Éva

Veszprém nemcsak a királynék városa, ha­nem a kórusok városa is – szokták mondani. Az egyik legkedveltebb ezek sorában az elsősorban régi-zenei dallamok megszólaltatására vállalkozó Orlando Énekegyüttes. A kórus repertoárjának gerincét 14-16. századi zeneszerzők egyházi vokálpolifónikus művei alkotják. Az együttes vezetője Vikman Pál, aki énektanárként, iskolai karvezetőként is már ismertté tette nevét az egyházmegyében, s aki szeptember óta a veszprémi Padányi Biró Márton Római Katolikus Iskola­központban foglalkozik a fiatalokkal, diák­kórusokat is vezet – Zámbó István utódjaként.

A zene szeretetét a családból még gyermekként hozta – mondja –, többek között azok a lemezek voltak az ő első zenei élményei, amelyeket édesapja hozott haza kórusuk hangversenykörútjairól.

– Nem hiszem, hogy ahol a családban nincs komolyabb zenei érdeklődés, ott a gyerekekben kialakulhatna később is erősebb kötődés az értékesebb muzsikához. Az éneklés nem sikk nálunk ma. Voltak pedig hagyományaink e téren bőven, de elkoptak. Szemben például Angliával, ahol mindig komoly énekkultúra volt, s ma is az van, az emberek otthon is énekelnek, és érdekli őket a komolyzene, akkor is, ha éppenséggel nem értelmiségiek.

Általános iskolában blamázs volt neki is, mikor megkérdezték, ki milyen szakkörre jár, s az osztályukból egyedül ő volt énekkaros, mondja. De a középiskolában az éneklés már érdemnek számított (a gimnáziumot a Lovassy Gimnáziumban kezdte Veszprémben, majd a Dohnányi Zeneművészeti Szakközépiskolában – a konziban – folytatta). Úgy érezte, soha nem tudna meglenni komolyzene nélkül. A könnyűzene kamaszkorában sem tudta pótolni a komolyzenei élményt. Bár ott is talál­hatók értékek, teszi hozzá. Hangszeren is tanult, előbb ütőhangszereken, majd klarinéton. Maros Rudolf zeneszerző fia, a később fiatalon elhunyt Maros Gábor volt a tanára többek között és a Tóth Mária vezette lovassys énekkar oszlopos tagja lett. Itt létezett már az a legendás bel canto énekegyüttes is, amely tulajdonképpen a mai Orlandónak az elődje. Mivel jó énekhangja volt, ez vitte előre a zenei pályán.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>