Cikkek listázása

Szent Benedek hitével az alpári pusztán

A Lélek ott fú, ahol akar...

Szerző: Farkas P. József

A Lélek ott fú, ahol akar. Olyan, mint a szél, nem tudni, honnét jön és hová megy: a puszta közepén miként születik egy rend, egy klastrom, egy misszió? Csak az Úr tudja! Az, akinek a szándékai kiismerhetetlenek.

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát is csodáról beszélt, amikor a tiszaújfalusi zárda alapításának történetét idézte fel:

– Berecz Erzsébet celldömölki evangélikus tanítónő katolikus neveltetése révén megismerkedik az ottani bencés plébánossal, Kühár Flórissal. Berecz Erzsébet katolizál és a bencés oblátus-közösség tagja is lesz. Ez az alapítás egyik fontos szála. A másik: a tiszazugi birtokoscsalád, Steer Ferenc és neje, báró Fechtig Adél hitoktatónőt keresnek, aki az Alföld e vidékének szellemi-lelki helyzetén emelni tud. Személyes kapcsolatok révén hívják meg magukhoz Berecz Erzsébetet, akiben közben egyre inkább tudatosodott hivatása és küldetése. Erzsébettel társ is jön, Hajós Ida, aki hűséges munkatársa lesz. Jelentős támogatást adnak Berecz Erzsébetnek és társainak. A munka immár közösségalapítói elszánással – a tanítónők lehetetlent nem ismerő elkötelezett hitével és szeretetével – 1927. augusztus 1-jén indult.

A megüresedett ispánépületből kialakított hajdani zárda egyszerű vályogépülete nélkülözött minden kényelmet. Céljaiknak azonban tökéletesen megfelelt, és a nővérek szorgos munkájának eredményeként gyorsan fejlődött. Tíz évvel a zárdaalapítás után hozzáfogtak egy nagy, valamennyi környéken lakó befogadására alkalmas templom építéséhez, amely 1943-ra készült el. Ám alig egy évvel később találat érte az új templomot és a zárdát. A legnagyobb sorscsapást mégsem a lövedékbecsapódás, hanem a háborút követő rendszerváltás okozta a szerzetesközösségnek. A negyvenes évek végén a tiszaújfalui zárdát is megszüntették, s a bencés nővérek szétszóródtak. Néhányan Pannonhalmán találtak otthonra, a többség különböző plébániákon igyekezett menedéket keresni. Tiszaújfalun mindössze egyetlen nővér maradt. Évtizedekig ő látta el a templom és a helyi plébános gondozását. Idővel a zárda épületeit a szeretetszolgálat vette át és később szociális otthonná alakította.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>