Cikkek listázása

Pannonhalmán tartották a 6. Európai MÉCS Találkozót

Egy igazi családkongresszus

„Európa, miközben keresi azokat az értékeket, azokat a megoldásokat, amelyekre építhet a válságából kivezető út során, ránk is tekint. Küldetésünk része, hogy bemutassuk azokat a tapasztalatokat, amelyeket megéltünk az elmúlt években, s újra átelmélkedjük azon értékeinket, amelyek életben tartanak bennünket.”
Bíró László családreferens püspök

Magyarországon eddig 13 évet éltünk meg a MÉCS keretei között: családközösségeink száma ma meghaladja a 70-et, 5 földrajzi régióra tagolva működünk. A magyarországi MÉCS mozgalom vitalitása, amit nyugat-európai testvéreink a kiöregedő templomaikból ámulva néznek, jelentős mértékben köszönhető annak, hogy igen sok missziós szolgálatot vállalunk, amelyek között első helyen szerepel a MÉCS Napok (lelkigyakorlatok) szervezése és lebonyolítása mindenki számára elérhetően, internettel támogatva. Gyarapodásunk további oka, hogy sikerült elkötelezett papokat és civil vezetőket megnyernünk a mozgalom számára. Igyekszünk a helyi egyházi életbe integrálódni (ez még nem mindenütt megy könnyen), s a helyi igényekhez alkalmazkodva kiegészíteni a családközösségek rendszeres összejöveteleit: ez jelent ifjúsági MÉCS csoportokat, MÉCS Fórumot az ifjúság idősebb részének, s jelent számos szabadidős és egyéb rendezvényt (kirándulás, sportfoglalkozás), sőt tavaly megrendeztük az első MÉCS bált.

A MÉCS Európai Találkozójára, amelyet 2009. július 20-24. között tartottunk Pannonhalmán, több mint 550 fő regisztráltatta magát: 44-en külföldről (Egyesült Államokból, Japánból, Máltáról, Norvégiából, Olaszországból, Portugáliából, Spanyolországból, Szlovákiából és Thaiföldről) és mintegy 500-an a magyar MÉCS közösségek családjaiból és ismerősi köréből. Nagyon sok „főállású” segítő működött közre a gyereksereg (250 kiskorú) foglalkoztatására, akik egy része tanítóképző főiskolát végez, és önkéntes nyári gyakorlatát töltötte nálunk – ez volt a sikeres találkozó egyik kulcsa. A másik megvalósult feltétel, hogy 150-nél többen vállaltak név szerinti felelősséget valamely önkéntes munka terén, a fotózástól kezdve a forgalomirányításon át a kórus vezetéséig. Köreinkben tartózkodott a külföldről érkezett atyák mellett a MÉCS Napokban vagy a családközösségekben vezetést vállaló hét papunk is. A találkozón az 1000 éves gyökerekkel rendelkező magyar bencés apátság vendégszeretetét élveztük.

A résztvevők nagy létszáma miatt magában az apátságban el sem fértünk. (Egyes helyiek szerint a 16. századi török megszállás óta nem volt itt egyszerre ennyi ember.) Résztvevőink túlnyomó része (kb. 350 fő) a mérsékelt komfortot nyújtó és éppen átépítés alatt álló gimnáziumi kollégiumban kapott szállást, külföldi vendégeinket és a kényelmesebb szobára vágyókat a közeli panziókban vagy kempingben szállásoltuk el, a környéken lakók pedig naponta bejártak. Az étkezéseket a kollégium konyhája szolgáltatta. Kiemelt logisztikai feladat volt a számos család és vendég közlekedésének és parkolásának megoldása (több mint 120 autó), különösen azért, mert az apátság rendes fogadóépületét és parkolóját is éppen építkezés foglalta el.

A találkozó programja több párhuzamos szálon futott: a fiataloknak nyolc csoportban volt foglalkozás (100 óvódás vagy kisebb gyermek!), a nagyobbak korosztályuknak megfelelően részt vettek a hivatalos programon is. A rendes menetrenden kívül lehetőség nyílt fakultatív programokat választani, így részt vehettünk a bencések zsolozsmáin, gyónhattunk, mehettünk énekpróbára, dicsőítésekre, de akár három koncertre és borkóstolóra is ellátogathattunk.

A hét lelkiségének meghatározása Bíró László családreferens püspök vezetésével történt, aki végig velünk töltötte az öt napot, és ő tartotta a lelki témájú előadásokat, amelyekre civil alkalmazások bemutatása épült:

– Európa: valóság és remény;

– Szent István: európaiság és nemzeti sajátosságok – Hogyan ápoljuk családjainkban nemzeti hagyományainkat? (Dr. Andrásfalvy Bertalan);

– Megújulás értékeinkben: újraindulni Krisztustól – A vonzó család (Dr. Sallai János és felesége);

– Küldetésünk a családban és a családdal – Gondolkodjunk és dolgozzunk közösségben: önkéntesség és család (Dr. Surján László).

Minden tiszteletünk a hallgatóké, akik a nyár talán legmelegebb hetében még délután is megtöltötték az előadások helyszínéül szolgáló tornatermet. A program alapvetően magyar nyelven zajlott, az előadásokat szinkrontolmácsok fordították angolra és spanyolra. A tolmácsgépeket a Hans Seidel Alapítványtól kaptuk – ezúton is köszönjük a támogatást.

Remek volt, hogy a Pannonhalmán eltöltött napokban az Úristentől kapott nagy gazdagságunkat és sok szép élményünket kölcsönösen megoszthattuk egymással, s ezen a helyen különösen is, már itt és most megtapasztalhattuk a szentek közösségét!

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>