Cikkek listázása

Különösen kellenek a fogódzók e vizuálisan (is) szennyezett világban

Tájköltészet – akvarellel

Szerző: Lőrincz Sándor

Fotó: Lőrincz Sándor

Kovácsné Ékes Edit az akvarell mestere. A kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium és Általános Iskola hitoktató művész-tanárában régóta él a vágy, hogy kifesse magából mindazt, amit érez vagy gondol a szépről, a teremtett világ kínálta látványról, a természetben uralkodó rendről. Arról a mindannyiunk által vágyott harmóniáról, amellyel teljes lehet lelkünk békéje. Lírai tájköltészet az övé, ám verseskönyvek lapjai helyett akvarellpapírra álmodja mondandóját. Emócióit sajátos nyelven, nehéz technikával jeleníti meg, hiszen a vízfestés különleges tudást igényel; mivel gyorsan szárad a festék, nem sok idő marad a gondolkodásra, a korrigálásra.
Műveinek témájául gyakran választja az asszonyszelídségű zselici dombokat, erdők ölelte tájak üde tisztásait, végtelen mezők növényeit, virágait, de akvarelljein megjelenik a tó fény-árnyék-játéka, a tavaszi zsongás színorgiája vagy éppen a téli álomra készülő természet fáradt koloritja.

A visszafogott tónusokban és a harsány színekben egyaránt jelen van a női lélek; Kovácsné Ékes Edit munkái láttán már messziről érezzük a női alkotót. S vele együtt azt a mívességet is, ami teljessé s még kifejezőbbé teszi a kompozíciót, amellyel arra vállalkozik, hogy felhívja a figyelmet a Föld és a földi lét szépségére s a transzcendensre. Olyan részletekre is, amelyekre nem figyelünk kellőképpen, vagy nem szánunk megfelelő időt arra, hogy felfedezzük a csodát. Képeinek ugyanis különleges erejük van. Felráznak bennünket és megvilágosítanak: Emberek, az élet szép, élni érdemes!

A kaposvári művész-tanár – akinek a hitoktatás területén végzett áldozatos munkáját Balás Béla kaposvári megyés püspök díszoklevéllel ismerte el – nap mint nap átéli az alkotás kínját-gyönyörét, s mivel a tanteremben tágra nyílt gyerektekintetek követik, a felelőssége is nagy, hiszen – ahogy pedagógiai ars poeticájában is vallja – mielőbb fel kell fedeznie tanítványaiban a Teremtő által beléjük plántált talentumot. Nem kell mindenkinek kitűnőnek lennie, de amiben átlagon felüli képességekkel rendelkezik, azt ki kell bontania. Diákjai között egyébként van már olyan is, aki képzőművészeti világverseny ezüstérmese lett.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>