Cikkek listázása

1000 éves a Pécsi Egyházmegye második bazilikája

Egy templom, amely soha nem áll üresen

Szerző: Fazekas Orsolya

Az 1000 éves Pécsi Egyházmegye déli részén, festői környezetben magasodó máriagyűdi kegyhely értékes adománnyal gazdagodott. Basilica minor rangra emelte a híres zarándokhely templomát őszentsége XVI. Benedek pápa. Az ünnepélyes kihirdetésre Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén került sor, több ezer hívő jelenlétében.
Juliusz Janusz apostoli nuncius az ünnepi szentmisén úgy fogalmazott, hogy a bazilika ranggal egy olyan ajándékot kapott a kegyhely, mely kifejezésre juttatja az Isten Anyja iránti tiszteletet. Mint mondta, Magyarország kereszténnyé válásától kezdve a király és a magyar nép megértették Szűz Mária pártfogásának fontosságát. Az Isten Anyjának adott Magyarok Nagyasszonya titulus nemcsak merő külsőség, hanem a hívek érzéseit fejezi ki, akik bizalmukat és reményüket Miasszonyunk kezébe helyezik. Máriagyűd egy azok közül a kiváltságos helyek közül, ahol a Szűz anyai szeretete sok-sok alkalommal, csodálatos módon fejeződött ki nem csak a múltban, de a jelenben is. Ehhez az anyai pártfogáshoz a hívek szüntelen imájára, zarándoklatára volt szükség.

A kegyhelyen évente 24 búcsúnap van. A búcsúnapok mindegyike kötődik egy ünnephez vagy egy népcsoporthoz, így minden alkalommal hívek tömegei zarándokolnak ide.

Megható látni, ahogy a családok apraja-nagyja, idősek és fiatalok együtt lépdelnek a hosszú lépcsősoron felfelé, hogy eljussanak a Szűzanya templomába. Gyűdnek természeti elhelyezkedéséből, szépségéből fakadóan különleges hangulata van. Nem lehet megállás nélkül áthaladni rajta. Varázsa már messziről megejt, hiszen bármely irányból közelítjük, több kilométer távolságból látszik a Tenkes lábánál magasodó kecses tornya.

A páratlan szépséggel rendelkező templombelső is lenyűgöző. Az embert magával ragadja művészeti értéke, de ennél sokkal megindítóbb látni a falon függő, hálából elhelyezett táblácskákat, melyek mindegyike egy-egy sorshoz, életúthoz, nehezebb életszakaszhoz kapcsolódik. Azok helyezték el, akik számos megpróbáltatást, kilátástalan helyzetet átélve jöttek el a Szűzanyához, kérve közbenjárását, segítségét. Itt meghallgatásra leltek, és ezt megköszönve helyezték el a hála jelét.

Itt nem lehet úgy betérni a templomba, hogy az magára hagyatottan, imára kulcsolt kezek nélkül, üresen álljon. Mindig akad imádkozó hívő, aki a padokban ülve vagy éppen az oltár kerengőjén járva mondja a rózsafüzér imádságait.

Az ide zarándokló emberek célja, hogy a kegyhelyen lélekben találkozzanak a Szűzanyával, hálát adjanak és fohászkodjanak közbenjárásáért, s így a bűnbánatban megtisztulva, lelkiekben megerősödve térjenek vissza otthonukba. A zarándok magával hozza a szent hely lelkületét, a zarándoklat élményeit. Élő hirdetője az evangéliumnak, mert a zarándokút lelki élménye erre készteti őt.

Az igazi zarándoklat nemcsak azoknak gazdagodás, akik azon részt vesznek, hanem azoknak is, akik közül a zarándok kiszakadt, a családtagoknak, akik otthon maradtak, és akik őt lélekben kísérik, visszavárják. A zarándoklat nem ér véget a hazautazással, hiszen az igazi építő munka otthon kezdődik, amikor a szürke hétköznapokban, a nehezebb pillanatokban, problémásabb emberi kapcsolatainkban kamatoztatni tudjuk mindazt a lelki erősséget, amit a kegyhelyen magunkba szívtunk, amivel Égi Édesanyánk útra bocsátott minket.

Máriagyűd basilica minor rangra emelésével ismét tanúságot tett hívei szeretetéről, kitartó imájáról, közösségformáló erejéről.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>