Cikkek listázása

1000 éves a Pécsi Egyházmegye második bazilikája

Egy templom, amely soha nem áll üresen

Szerző: Fazekas Orsolya

Az 1000 éves Pécsi Egyházmegye déli részén, festői környezetben magasodó máriagyűdi kegyhely értékes adománnyal gazdagodott. Basilica minor rangra emelte a híres zarándokhely templomát őszentsége XVI. Benedek pápa. Az ünnepélyes kihirdetésre Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén került sor, több ezer hívő jelenlétében.
Juliusz Janusz apostoli nuncius az ünnepi szentmisén úgy fogalmazott, hogy a bazilika ranggal egy olyan ajándékot kapott a kegyhely, mely kifejezésre juttatja az Isten Anyja iránti tiszteletet. Mint mondta, Magyarország kereszténnyé válásától kezdve a király és a magyar nép megértették Szűz Mária pártfogásának fontosságát. Az Isten Anyjának adott Magyarok Nagyasszonya titulus nemcsak merő külsőség, hanem a hívek érzéseit fejezi ki, akik bizalmukat és reményüket Miasszonyunk kezébe helyezik. Máriagyűd egy azok közül a kiváltságos helyek közül, ahol a Szűz anyai szeretete sok-sok alkalommal, csodálatos módon fejeződött ki nem csak a múltban, de a jelenben is. Ehhez az anyai pártfogáshoz a hívek szüntelen imájára, zarándoklatára volt szükség.

A kegyhelyen évente 24 búcsúnap van. A búcsúnapok mindegyike kötődik egy ünnephez vagy egy népcsoporthoz, így minden alkalommal hívek tömegei zarándokolnak ide.

Megható látni, ahogy a családok apraja-nagyja, idősek és fiatalok együtt lépdelnek a hosszú lépcsősoron felfelé, hogy eljussanak a Szűzanya templomába. Gyűdnek természeti elhelyezkedéséből, szépségéből fakadóan különleges hangulata van. Nem lehet megállás nélkül áthaladni rajta. Varázsa már messziről megejt, hiszen bármely irányból közelítjük, több kilométer távolságból látszik a Tenkes lábánál magasodó kecses tornya.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>