Cikkek listázása

„Egy embert sem szabad közönségesnek… tartani” (ApCsel 10,29)

Egy „bolhacsípte” naplója

Szerző: Katona Marianna

Fotó: Léphaft Pál

– Ha azt gondoljátok, barátocskáim, hogy könnyű egy százados kutyájának lenni, akkor bizony tévedtek. Pedig én is így véltem, amikor a szolgálatába szegődtem azon a csillagfényes estén, annál is inkább, mert a háza ablakából olyan finom báránysült illata terjengett, hogy az egyszerűen odaláncolt. Azt gondoltam, ha egy házból ilyen fenséges illatok származnak, ott bizonyosan jut majd hely egy magamfajta kóbor ebnek is.

Hát hely az jutott is! Na de az ellátás! Mire a vacsoraosztáskor rám kerül a sor, már csak a leszopogatott csontok maradnak, és még az sem mindig! Kornéliusz – mert így hívják a gazdám – a legjobb falatokat is szétosztogatja! Ez még egy kutyának is sok! Meg az a rengeteg idegen, akiknek szállást ad! De szívesen kirojtoznám a köntösük szegélyét… Persze ezért is én kapnék! Pedig mindig mondtam én, hogy nem lesz ennek jó vége!

Képzeljétek, valamelyik nap mit láttam! A nap még magasan volt az égen, mikor gazdám szokásához híven elvonult a belső szobájába, hogy imádkozzon. De az ajtót elfelejtette becsukni. Én meg belestem – persze csak a rend kedvéért, ne mondják rólam, hogy amolyan lusta kutya vagyok, aki még a gazdájára sem tud vigyázni! Bárcsak ne tettem volna! Mert amit ott láttam, azt még elmondani is alig tudom. Egyszer csak nagy fényesség támadt a szobában, és megjelent egy szárnyas férfiember! Nem látott ilyet még az öregapám sem, pedig az még királyi eb volt magának a nagy Dávidnak udvarában! Szóval, ahogy megjelent, a gazdámnak is megremegett a saruja! „Kornéliusz!” – mondta az idegen, a gazdám meg alig tudta kinyögni a választ: „Mi az, Uram?” „Imádságod és alamizsnád felszállt Isten színe elé – folytatta a különös férfi –, s megemlékezett rólad. Ezért most küldj embereket Joppéba, és hívasd el Simont, más néven Pétert. Egy bizonyos Simon tímárnál lakik, akinek a háza a tenger mellett van. Ő majd megmondja, mit kell tenned.” Azzal eltűnt, s a fény is megszűnt. Ennek már több mint két napja. Ezt onnan tudom, hogy gazdám elküldött két szolgát meg egy katonát, s azóta minden reggel őket várom a kapunál. Hátha eszükbe jutok, s nekem is hoznak valami finom falatot. Ó! De hiszen ezek ők! És még valaki jön velük! Bocsássatok meg barátocskáim, de muszáj eléjük szaladnom, hogy körülszimatoljam őket.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>