Cikkek listázása

Az Isteni Irgalmasság vonzásában

Szerző: Bartók Ferenc OSB plébános

A Pannonhalmi Területi Apátsághoz tartozó, Győr külterületén elhelyezkedő kismegyeri Szent Anna lelkészség híveinek régi vágya teljesült azzal, hogy végre megkezdődhetett új római katolikus templomuk építése, amelynek alapkövét Várszegi Asztrik püspök-főapát úr helyezte el 2008. július 3-án.

A készület évek óta tartott. A közösség már korábban létrehozott egy templomépítő alapítványt, hogy az építés során segítse a templom megvalósulását.

2004 februárjában kezdődtek a gyakorlati lépések. Az egyházközség pályázatot írt ki, melyre hat tervező küldte be pályamunkáját. Közülük Balázs Mihály Ybl-díjas építész modern, de lényegében mégis a középkori templomépítő hagyományokat idéző tervét fogadtuk el.

Balázs Mihály építész, aki Budapesten a Műszaki Egyetem Középületépítő Tanszékének tanára, már több templomot is tervezett. Többek között a soproni Szent Imre-templom, illetve az országosan is jól ismert, Budapest-Lágymányoson felépült Magyar Szentek-temploma fűződik az ő nevéhez.

Kismegyer, amely a múlt század első felében még jobbára mezőgazdasági terület volt, egyre inkább lakóövezetté alakult át. Jelenleg 1700-1800 ember él e településrészen. Az eddig templomként szolgáló kápolna, amely a kismegyeri domb tetején áll, mindössze hatvan embert tud befogadni. Sürgető igény mutatkozott tehát arra, hogy egy nagyobb befogadóképességű templom épüljön.

Az új, kétszáz férőhelyes templom felépítésével szeretnénk megteremteni annak lehetőségét, hogy az itt élők vallásukban is gyökeret verhessenek Győr e szép településrészén, Kismegyeren. Az új templom titulusa az Isteni Irgalmasság lesz, amely kifejezi, hogy az Istentől eltávolodott mai ember rászorul Isten megbocsátó szeretetére, ugyanakkor bízhat is Isten megváltó, irgalmas szeretetében. E titulus választásával egyúttal emlékezni szeretnénk szent életű, nagy pápánkra, II. János Pálra is. Az épülő új templom egyszerűségével egyszerre képes a bencés szellemiséget megjeleníteni, ugyanakkor reméljük, hogy egy élő egyházközség plébániatemploma lesz.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>