Cikkek listázása

Felvidék

A színvonalas, komoly katekizálásért

Szerző: Jakubecz Márta

Fotó: Lambert Attila

Ilyenkor, amikor alig pár héttel vagyunk túl a tanévkezdésen, felmerül bennünk az a lényeges kérdés is, hogy vajon miként valósul meg tanintézményeinkben a hitoktatás? Kapnak-e kellő szakmai és lelki támogatást hitoktatóink, és hogyan történik tájainkon a magyar hitoktatók összefogása?
Kérdéseimmel a  témában legilletékesebb lelkiatyához fordultam, aki Szlovákia első hitoktatási központjának megalapítói közé tartozik, s máig irányítja is ezt az intézményt: Tóth László esperes-plébánossal, a Nagyszombati Hitoktatási Központ és a Szlovákiai Magyar Hitoktatási Központ igazgatójával beszélgettem. A Nagyszombati Hitoktatási Központ igazgatójaként a Nagyszombati egyházmegye mindkét anyanyelvű (szlovák és magyar) hitoktatóiért is felelős, s mindeközben még a Félben működő Szlovákiai Magyar Hitoktatási Központ irányításával is megbízták, amely az egész ország összes magyar hitoktatójáért felel.
Tóth László atya mindezt a felelősségteljes  munkát a napi pasztoráció mellett végzi, hiszen a mátyusföldi nagyközség, Nádszeg plébánosa is egyben.
– Hogyan épül fel országos viszonylatban az iskolai hitoktatás koordinálása?

– Szlovákiában a hitoktatás gyakorlatilag a rendszerváltás óta az iskolákban folyik, a tanítás részeként. Ez azt jelenti, hogy a hittan az órarend része, a hitoktató a pedagógusok tantestületének a tagja, állami fizetéssel. Természetesen az Egyháztól szükséges a kánoni misszió, tehát a megbízatás. Ezt a helyi püspök adja a plébános ajánlása után a Hitoktatási Központon keresztül. Minden esperesi kerületben van egy pap, aki felelős a hitoktatásért és a hitoktatókért. Egyes egyházmegyékben iskolaesperesnek, máshol tanfelügyelőnek vagy esperesi titkárnak nevezik őket. Ezen kívül minden egyházmegyének van hitoktatási központja. Bár ez a püspöknek van alárendelve, munkáját mégis az Országos Hitoktatási Bizottság koordinálja. Így kisebb (és jelentéktelen) eltérésekkel az összes egyházmegyében egyformán valósul meg a hitoktatókkal való törődés. Az OHB (Országos Hitoktatási Bizottság) negyedéves rendszerességgel ül össze.

– Mikor és milyen célkitűzésekkel alakult meg a Szlovákiai Magyar Hitoktatási Központ?

– A rendszerváltás után telefonon keresett meg Tóth Domonkos püspök atya azzal a felkéréssel, hogy képezzünk magyar hitoktatókat, mert nagy szükség lesz rájuk. Azonnal hozzáláttunk egy hitoktatói tanfolyam megszervezéséhez. Röviddel ezután azonban már láttuk, hogy komolyabb, mélyebb felkészítésre van szükség, így egy másik, három évig tartó tanfolyamot indítottunk, amelynek 116 végzőse volt. Ennek kapcsán született a gondolat, hogy a hitoktatókkal tovább is kell foglalkozni – segíteni kell munkájukat segédanyagokkal, tanácsokkal, találkozókkal. A Szlovákiai Magyar Hitoktatási Központ volt az első, amely a Felvidéken létrejött. Így mi vagyunk az ország legrégebben működő központja.

– Milyen rendezvényekkel, továbbképzésekkel és egyéb módon segítik a felvidéki magyar hitoktatók munkáját?

– Negyedévenként tartunk továbbképzést a hitoktatóknak Pozsonyban, ennek mindig a szalézi rendház biztosít helyet. Általában Magyarországról hívunk olyan előadókat, akik e terület szakemberei. Minden nyáron lelkigyakorlatra hívjuk a hitoktatókat, ahol neves lelkiatyák vezetik őket a lelkiélet mélységei felé. Kezdetben Magyarországról hoztuk a tankönyveket, ám amikor kezdtek megjelenni az új szlovák hittankönyvek, elkészültek azok magyar fordításai, és csaknem egy időben jelentek meg a szlovák hittankönyvekkel egy-egy évfolyam számára. Ugyanígy a módszertani könyvek és a munkafüzetek is. Elsőként szerveztünk bibliai olimpiát, s azóta is mind a közép-, mind az alapiskolások versenyét évente megrendezzük. Nem utolsósorban tanácsokkal is segítjük a hitoktatókat. Igazából állandó telefonkapcsolatban vagyunk velük, sőt az utóbbi időben villámpostán is tartjuk a kapcsolatot. Így naprakészen kapják meg a legújabb információkat a hitoktatással kapcsolatban.

– Hogyan tudják megoldani ilyen sikeresen ezt a feladatot? Hány munkatárssal és milyen módszerekkel dolgoznak?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>