Cikkek listázása

„Halálommal Isten szeretetébe érkezem meg”

Az utolsó nap

Szerző: MK

Anselm Grün, a lelkiségi irodalom egyik legismertebb szerzője egy berlini újságnak arról nyilatkozott, hogyan készül a halálra.
A halál fontos téma, mert segít felfedezni az élet titkát. „Csak a halál gondolata adta meg a boldogság kulcsát” – idézem Mozartot. Életem utolsó napján is aktívan szeretnék élni és tudatosan elbúcsúzni a világtól. Bencés szerzetesként szigorú szabályokhoz és feszes napirendhez vagyok kötve, és az utolsó napomon is érvényes az „Ora et labora”: munka és imádság, megfeszülés és ellazulás, belégzés és kilégzés váltakozása.

4 óra 50-kor, amikor a házi harang megszólal, felkelek, megmosakszom és 5 óra 5 perckor elmondom a laudest. 25 perc csendes meditáció következik egy Krisztus-ikon előtt, majd közösen ünnepeljük az Eucharisztiát. A reggelit – müzlit tejjel – némán vesszük magunkhoz testvéreimmel a refektóriumban. Ezután félórát a cellámban töltök egy lelkiségi olvasmánnyal.

A csenddel és önmagamba mélyedéssel töltött első három óra után 8 órakor munkába indulok az irodába. Befejezem a munkát az íróasztalomnál, több dolgot majd továbbadok munkatársaimnak. De nem fogom stressznek kitenni magam még az utolsó napomon sem. A kolostorban mi másképp gazdálkodunk, mint odakint a világban. Kreatív munkát végzünk a bizalom légkörében, állandó kontroll és nyomás nélkül. A bizalmatlansággal nem lehet életre kelteni semmit, nem lehet semmilyen forráshoz eljutni.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>