Cikkek listázása

Boldog Louis és Zélie Martin

A házastársi hűség és szerelem ragyogó példája

Szerző: Bodnár Zita

2008. október 19-én, a missziók világnapján ünnepélyes keretek között boldoggá avatták Louis és Zélie Martint, s földi maradványaikat végső nyugalomra helyzeték a lisieux-i bazilikában. Az ünnepi szentmisét a város püspöke mutatta be, a boldoggáavatási formulát pedig a Szentatya nevében Saraiva Martins bíboros, a Szentté avatási kongregáció korábbi prefektusa olvasta fel. Az Egyház történetében első ízben fordult elő, hogy olyan házaspárt avattak boldoggá, akiknek gyermekét már az Egyház szentjei között tiszteljük. A Martin házaspár legkisebb lánya, Lisieux-i Teréz X. Piusz szavaival élve „a modernkor legnagyobb szentje”.
Nem véletlenül esett a választás október 19-re, hiszen ekkor tartja az Egyház a missziók világnapját. A Gyermek Jézusról nevezett Teréz, a missziók védőszentje szüleitől sajátította el a missziós lelkületet. A Martin házaspár anyagilag is sokat tett a missziók megsegítéséért. Ismeretes, hogy II. János Pál pápa mennyire fontosnak tartotta a házasság szentségét, melynek ragyogó példáját adták Kis Szent Teréz szülei egymás iránti szerelmük és házastársi hűségük által. A boldoggá avatás értelme éppen abban áll, hogy a keresztények elé követendő példaképeket állítunk – mondta Saraiva Martins bíboros.

Louis Martin 1823-ban született Bordeaux-ban. Már órásmesternek tanult, amikor a svájci Alpokban fekvő Nagy Szent Bernát kolostorban járt. Két évvel később felvételét kérte a közösségbe, de mivel nem tudott latinul, kérelmét elutasították. Miután hazatért, nekilátott latint tanulni, miközben rádöbbent, hogy Isten más utat szán neki.

Zélie Guérin 1831-ben született St. Denis-sur-Sarthon-ban. Szíve vágya volt, hogy belépjen az irgalmas nővérekhez, de felvételét elutasították. Ekkor döntött úgy, ha Isten nem akarja, hogy szerzetes legyen, akkor megházasodik, gyermekeit pedig az Úrnak ajánlja.

Huszonhat éves korában találkozott először Louis Martinnal a Szent Lénárd hídon. Amint megpillantotta a férfit, szívében megszólalt egy hang: ezt a férfit rendeltem melléd. Néhány hónap jegyesség után, 1858. július 13-án mondták ki a boldogító igent.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>