Cikkek listázása

öt évvel ezelőtt avatták boldoggá a szegények orvosát

Nem érte, hozzá kell imádkoznunk

Szerző: Bókay László

Fotó: Bókay László

Öt esztendővel ezelőtt, 2003. március 23-án II. János Pál pápa ünnepélyesen a boldogok sorába emelte a szegények orvosának is nevezett Batthyány-Strattmann Lászlót, aki 1920-ban, az ország trianoni megcsonkítása után költözött a Batthyány család körmendi kastélyába. Birtokainak jelentős része és Köpcsényben felépített magánkórháza is a határ túloldalán maradt. A körmendi kastélyban új kórházat rendezett be, s a hozzá özönlő betegeket talán még nagyobb odaadással gyógyította és segélyezte, mint korábban. Hétköznaponként családjával együtt a kastély kápolnájában hallgatott misét, vasárnaponként pedig a Szent Erzsébet-templomban, melynek falán ma emléktábla hirdeti: „Itt kapott erőt ahhoz, hogy Isten nevében a szegények orvosaként életét a szegény betegek orvoslására szentelje. A test és a lélek orvosaként az egész embert akarta gyógyítani. Csak eszköznek tekintette magát, a gyógyulást mindig Istennek tulajdonította”.

2003-as boldoggá avatása szinte az egész magyarságot mozgósította. Számtalan busz, autó indult zarándokokkal Rómába, hogy jelen legyenek a március 23-i szertartáson. Magyarország összes egyházmegyéjéből érkeztek a vasárnapi ünnepi szentmisére, de sokan jöttek a határokon túli magyarok közül is. A boldoggá avatási szertartáson a Szent Péter téren megjelent hazánk akkori köztársasági elnöke, Mádl Ferenc és felesége, Dalma asszony is. A bazilika homlokzatán még lepel takarta az öt oltárra emelendő személy portréját, akik közül az egyetlen civil Batthyány-Strattmann László volt.

A boldoggá avatás kihirdetése után az új boldogok ereklyéit felvitték az oltárhoz, bemutatták a Szentatyának, majd az oltár melletti állványra helyezték. Az Ozsvári Csaba ötvösművész készítette tartóba az orvos gyógyító jobb kezének ereklyéjét helyezték el. Az ereklyetartón a családi címer látható. Az ereklyét hárman vitték a pápa elé, a boldog egyik dédunokája, egy osztrák plébános és Czóbel Miklós szombathelyi orvos.

Szentbeszédében a pápa az új boldogok anyanyelvén is szólt a hívekhez. „Boldog Batthyány-Strattmann László sose helyezte a földi gazdagságot a valódi, mennyei gazdagság elé. A családi életben megélt életpéldája és nagylelkű, keresztény szolidaritása legyen bátorítás mindannyiunknak arra, hogy az evangéliumot hűségesen kövessük!” – mondta II. János Pál pápa.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>