Cikkek listázása

Egyéves a Szent Márton Látogatóközpont

Több mint látnivaló

Szerző: Horváth István Sándor

Fotó: Horváth István Sándor

Immár egy esztendeje várja a Szent Márton Látogatóközpont az érdeklődőket a szent életű püspök szülővárosában, Szombathelyen. A 2007. április 26-án megnyílt kiállítási központ létrehozása Aigner Géza plébános gondolata volt, aki nem kevesebbet szeretne elérni, mint hogy a város a zarándokok oly kedvelt úti célja legyen napjainkban is, miként az elmúlt évszázadokban volt. Az egykori utazók megelégedtek a hely felkeresésével, s azzal, hogy itt imádkozhattak, hiszen jól ismerték a szent életrajzát, és számos, mindenki által ismert szokás kapcsolódott ünnepéhez. Manapság azonban másként érkezik a zarándok és az egyszerű turista. Kimondatlanul is az adott helyszín bemutatkozását várja. A látogatóközpont igyekszik ezeknek az igényeknek minél több ideérkező számára megfelelni.
A kiállítást megálmodó plébános évekkel ezelőtt helyesen ismerte fel, hogy az ókorban alapított Savaria számos Szent Mártonhoz kapcsolódó múltbéli emléket őriz, amelyek évszázadok során gyűltek össze. Ha sikerül egy helyre összegyűjteni a püspök tiszteletét jelző kulturális emlékeket, művészeti alkotásokat, és sikerül láthatóvá tenni a Márton-naphoz kötődő néphagyományokat, akkor látványosan és minden korosztály számára érdekesen lehetne bemutatni Szent Márton szülőhelyét.

A szombathelyi Szent Márton Plébánia a Savaria Múzeummal és a város önkormányzatának művelődésért felelős szervezetével, az Agora Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központtal együttműködve hozta létre a templom melletti egykori domonkos kolostorban a Látogatóközpontot. A megismerendő helyszínt a nagy kultúrtörténeti jelentőséggel rendelkező templom, a szomszédságában elterülő, kétezer éves múltra visszatekintő temető, valamint a plébánián kialakított kiállítási tér együttesen alkotja.

A Szent Márton személyének megismeréséért fáradozó Géza atyát és plébániai munkatársait a kezdetektől fogva az a cél vezette, hogy ne csupán egy hagyományos, látnivalókat felvonultató tárlatot hozzanak létre, hanem egy interaktív kiállítást, ami sikerült is. Ennek köszönhetően a történelem és a kultúra iránt érdeklődők, a vallásos indíttatású zarándokok, az ideérkező turisták, a kiránduló családok, a fiatalok és a gyerekek sok érdekességgel találkozhatnak. A látogatók ugyanis a kiállított tárgyi emlékek megtekintése mellett játékos, aktív tevékenységekkel mélyíthetik el megszerzett ismereteiket, s ily módon még a legkisebbek is élvezik a tárlatvezetést.

A látogatást érdemes a 4. századi, kora keresztény temető területén épült templommal kezdeni, amely évszázadokon keresztül a város vallási központja volt. A régmúlt időkben is sok zarándok kereste fel a templomban lévő kápolnát, amely hirdeti: „Hic natus est S. Martinus”, azaz „Itt született Szent Márton”. A templom és a temető kiemelt jelentőségét igazolja, hogy a magyar egyházi élet kialakulásakor, az Árpád-korban ide temetkezett a város előkelő keresztény lakossága.

Batthyány Erzsébet grófnő, aki a templomot a 17. században átépíttette, végrendeleté­ben meghagyta, hogy az épület mellett a koldusok részére ispotály jöjjön létre. Így az Amiens városában a koldussal köpenyét megosztó Márton szülőhelyén menedékhely épült a koldusok számára.

A templomban gyakran találkozni szentmisén résztvevő zarándokcsoporttal, de mindig lehetőség van egyéni imádságra is. Mint a régi időkben, úgy ma is sokan érkeznek, akik Márton égi segítségét kérik, vagy köszönetet mondanak neki közbenjárásáért.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>