Cikkek listázása

Könyv(ek) a Pécsi Egyházmegye történetéről

Ezer év értékei egy kötetben

Szerző: Fazekas Orsolya

Egy olyan eseményre került sor április elején Pécsett, amely a mai világban nem számít túl nagy szenzációnak. Könyvet bemutatni, értéket közvetíteni ugyanis nem mindig sikertörténet. Mi mégis büszkén, örömmel tettünk eleget feladatunknak, hiszen nagy örömmel és lelkesedéssel készítettük a most megjelent kiadványokat. De miről is van szó? A Pécsi Egyházmegye ezer éve címmel jelent meg egy kötet, mely az 1000 éves múltra visszatekintő intézmény történetét dolgozza fel.
A Pécsi Egyházmegye azon kevés magyarországi egyházmegyék közé tartozik, amely napra pontosan ismeri, sőt igazolni is tudja, hogy mikor nyert a királyi akarat szentesítést. 1009. augusztus 23-án alapították meg egyházmegyénket. Ekkor a Dunántúl déli részén a kereszténység már sok évszázados múltra tekintett vissza. (Ennek látható jelei a Pécsett nemrégiben feltárt és megnyitott ókeresztény sírkamrák is). Egy év múlva tehát ezen alapítás 1000 éves évfordulóját ünnepeljük. Igen nagy felelősség hárul ránk akár a méltó ünneplés tekintetében, akár a ránk hagyott értékek, emlékek megismertetése, átadása tekintetében. Pontosan ez a felelősség volt az, ami megszólalt Sümegi József tanár úrban is, a kötet szerkesztőjében. Ő mint a Pécsi Egyháztörténeti Bizottság elnöke vetette fel azon ötletét, hogy írásba kellene foglalni mindazt, amit tudunk 1000 éves egyházmegyénkről.

A mai gyakorlat szerint egy könyv úgy születik, hogy felkérnek szerzőket, szerződést kötnek velük, majd megszületik a könyv. Nálunk másképp történt. Megszületett a már említett ötlet, amelyen egy lelkes, fiatal csapat dolgozni kezdett. Közel két éven át hosszú-hosszú órákat töltöttünk együtt, és mégis mindig jó kedvvel, a munka szépségét átérezve tettük dolgunkat. Talán ezért is vagyunk ennyire büszkék arra, ami létrejött. És most néhány szó a könyvről, vagyis a könyvekről. Mayer Mihály megyés püspök úr kívánsága szerint az egyházmegye történetét nemcsak a felnőtt korosztálynak kell elolvasnia, ismernie, hanem a felnövekvő diákoknak is. Ezért jött létre az egyházmegye teljes történetét feldolgozó könyv mellette két tankönyv is. Egy a kisiskolásoknak, egy pedig a gimnáziumi korosztály számára.

A tanári kézikönyv

A teljes verzió, amelyet mi tanári kézikönyvként is említünk, 260 oldalon keresztül ismerteti egyházmegyénk történetét az ókeresztény kortól egészen napjainkig. Ez a kötet 138 képet és 13 térképet tartalmaz, ezzel is segítve a tájékozódást, megértést. Fontos megemlíteni, hogy a könyv nem a történész szakmának íródott. Rengeteg munka fekszik abban, hogy közérthető nyelven, a hétköznapi ember számára is érthető stílusban, csak az iskolában megtanult történelmi ismereteket feltételezve közöljük az anyagot. A könyv tartalmazza az egyházmegye jeles történelmi eseményeit, a püspökök rövid életrajzát, cselekedeteit, valamint az egyházmegye összes templomának adatait. Püspökönként és megyékre bontva olvashatunk a templom- és kápolnaépítésekről, a plébániák létrejöttéről. A hiteles és mindenre kiterjedő tájékoztatás érdekében a fejezetek elején a magyar történelem korszakait vázolja könyvünk, majd egy-egy témával kapcsolatban forrásokat idéz. A könyv végén idegen szavak jegyzéke, illetve hely- és névmutató található.

A tankönyvek

A kicsik számára íródott könyvet 9-12 éveseknek ajánljuk, akik már rendelkeznek némi történelmi ismerettel. A számukra íródott könyv összefoglalja az elmúlt 1000 évet kevés évszámmal, adattal, inkább olvasmányosan, nagy képekkel illusztrálva. A gimnazistáknak szánt kötet szerkezetét tekintve teljes mértékben megegyezik a mai történelemkönyvekkel. Közel 300 kép, térképek, ábrák, források segítik az adott leckék elsajátítását. Rendkívül színes, jó minőségű papírra nyomott munka, mely nemcsak tankönyvként szolgál, hanem egyben munkafüzet is, hisz megtalálhatók benne az anyaghoz tartozó feladatbankok is.

Ezzel a könyvcsaláddal szeretnénk méltón bemutatni múltunkat, elődeinket, a ránk hagyományozott értékeket.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>