Cikkek listázása

Könyv(ek) a Pécsi Egyházmegye történetéről

Ezer év értékei egy kötetben

Szerző: Fazekas Orsolya

Egy olyan eseményre került sor április elején Pécsett, amely a mai világban nem számít túl nagy szenzációnak. Könyvet bemutatni, értéket közvetíteni ugyanis nem mindig sikertörténet. Mi mégis büszkén, örömmel tettünk eleget feladatunknak, hiszen nagy örömmel és lelkesedéssel készítettük a most megjelent kiadványokat. De miről is van szó? A Pécsi Egyházmegye ezer éve címmel jelent meg egy kötet, mely az 1000 éves múltra visszatekintő intézmény történetét dolgozza fel.
A Pécsi Egyházmegye azon kevés magyarországi egyházmegyék közé tartozik, amely napra pontosan ismeri, sőt igazolni is tudja, hogy mikor nyert a királyi akarat szentesítést. 1009. augusztus 23-án alapították meg egyházmegyénket. Ekkor a Dunántúl déli részén a kereszténység már sok évszázados múltra tekintett vissza. (Ennek látható jelei a Pécsett nemrégiben feltárt és megnyitott ókeresztény sírkamrák is). Egy év múlva tehát ezen alapítás 1000 éves évfordulóját ünnepeljük. Igen nagy felelősség hárul ránk akár a méltó ünneplés tekintetében, akár a ránk hagyott értékek, emlékek megismertetése, átadása tekintetében. Pontosan ez a felelősség volt az, ami megszólalt Sümegi József tanár úrban is, a kötet szerkesztőjében. Ő mint a Pécsi Egyháztörténeti Bizottság elnöke vetette fel azon ötletét, hogy írásba kellene foglalni mindazt, amit tudunk 1000 éves egyházmegyénkről.

A mai gyakorlat szerint egy könyv úgy születik, hogy felkérnek szerzőket, szerződést kötnek velük, majd megszületik a könyv. Nálunk másképp történt. Megszületett a már említett ötlet, amelyen egy lelkes, fiatal csapat dolgozni kezdett. Közel két éven át hosszú-hosszú órákat töltöttünk együtt, és mégis mindig jó kedvvel, a munka szépségét átérezve tettük dolgunkat. Talán ezért is vagyunk ennyire büszkék arra, ami létrejött. És most néhány szó a könyvről, vagyis a könyvekről. Mayer Mihály megyés püspök úr kívánsága szerint az egyházmegye történetét nemcsak a felnőtt korosztálynak kell elolvasnia, ismernie, hanem a felnövekvő diákoknak is. Ezért jött létre az egyházmegye teljes történetét feldolgozó könyv mellette két tankönyv is. Egy a kisiskolásoknak, egy pedig a gimnáziumi korosztály számára.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>