Cikkek listázása

A Regnum Christi Apostoli Mozgalom programjáról

Eligazítás a szektákról tizenéves fiúknak

Szerző: Körössy László

Fotó: Lambert Attila

A múlt században alapított Regnum Christi Apostoli Mozgalom tagjai világi férfiak és nők, valamint diakónusok és papok. Személyes, szervezett apostoli tevékenységek vállalásával járulnak hozzá Krisztus üzenetének terjedéséhez az emberek között, az Egyház tanításának szellemében. Idén tavasszal indították el azt a hat előadásból álló kurzust, amely tizenöt-tizenhat éves fiúk számára nyújt eligazítást a szektákról. Az előadások nem igényeltek előzetes jártasságot a témában, inkább bevezető, figyelemfelkeltő jellegűek voltak, és a mozgalom által központilag megadott tematikát követtek. Szó volt az álkeresztény szektákról, bemutatták a fundamentalista evangelizmus, valamint a pünkösdisták tanait, külön előadás szólt a keleti eredetű szektákról, a mágiára és az emberi teljesítőképességre alapozó szektákról, továbbá a New Age-ről és a szabadkőművesség témájáról is szó esett a Regnum Christi budapesti centrumában.
Csernus László, a Regnum Christi Apostoli Mozgalom budapesti irodájának vezetője a Famíliának elmondta, hogy a mozgalom fontos feladata az ifjúság képzése, programot ad már 5 éves kortól kezdve a gyermekek és a fiatalok számára, valamint az „idősebbek” számára is; 12 éves kortól az életkori sajátosságoknak megfelelően külön foglalkoznak a fiúkkal és a lányokkal. Erre azért van szükség, mert ebben a korosztályban az érdeklődés és az érettség foka is más nemek szerint – teszi hozzá Csernus László. – A fiatalok lelkivilágát is folyamatosan fejlesztjük, hogy a tinédzser korszak nehéz időszakát ne csak átvészeljék, hanem megerősödjenek a hitben. Ennek egyik része, hogy a szektákról beszélünk, elsősorban azért, hogy megismerjük a saját hitünket, és képesek legyünk meg is védeni azt.

Az előadásokon rávilágítunk a Katolikus Egyház és a szekták különbségeire. Nem a teljességre törekszünk, hanem egyfajta alaptudást adunk, amit az előadások tematikája is mutat. Célunk az, hogy ha a fiatal találkozik valahol hasonló gondolatokkal a világban, képes legyen arra, hogy felismerje a „szektás” ismertetőjegyeket, azaz egy adott véleményben, tézisben meglássa, hogy az honnan, mely tanokból ered, és az Egyház számára elfogadható-e. Ha pedig nem az, akkor pedig azt is tudja, hogy miben különbözik az adott elképzelés az Egyház tanításától.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>