Cikkek listázása

Ministránstalálkozó a fővárosban

Akik segítenek rátalálni Jézusra

Szerző: Szalontai Anikó

Fotó: Bókay László

Több mint egy évtizede szervez egyházmegyei ministránstalálkozót a plébániákon szolgáló gyerekeknek és fiataloknak az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye. Idén április 3-án került sor a rendezvényre, amelynek hagyományos programja a Szent Adalbert-vándorkupáért folyó akadályverseny. Az egyházmegye Hivatásgondozó Bizottsága által rendezett találkozón mintegy háromszázötven fiú és lány ministráns vett részt.
Idén adott otthont először Budapest a találkozónak – a fő helyszín a Szent István-bazilika volt, míg a vetélkedő négy közeli belvárosi templomban folyt: a Nagyboldogasszony főplébánia-, a Szent Mihály-, a Szent Anna-, illetve az Egyetemi templomban, amelyeket gyalog jártak végig résztvevők.

Az évenként megrendezett egyházmegyei találkozókon a ministránsok megtapasztalhatják, valójában nemcsak saját plébániáikon szolgálnak, hanem egy sokkal tágabb közösségben, az Egyházban. Rómában ötévente rendezik meg az európai ministránsok találkozóját – utoljára 2006-ban került rá sor, amelyen több mint ezerötszáz magyar zarándok vett részt –, ahol a gyerekek és fiatalok átélhetik a világegyházhoz tartozás élményét. A kisebb, egyházmegyei találkozók azonban több lehetőséget adnak a személyes ismeretségek építésére. Az évek során e rendezvények hatására erősödött a szomszédos plébániák közötti kapcsolat is.

A program célja azonban nemcsak az, hogy közösségi élménnyel ajándékozzák meg a gyerekeket, fiatalokat, hanem hogy megerősítsék őket abban, milyen fontos szolgálatot végeznek a plébániákon.

– Egy régi karikatúrán, amelynek az volt a címe: A teológusok keresik Istent, Jézus két ministráns között elbújva várta, hogy az utána kutató hittudósok rátaláljanak – mondta köszöntőjében Bodor György hivatásgondozási referens. – Néha mi papok, teológusok nem is vesszük észre a közöttünk lévő Jézust, de azért vagytok ti, ministránsok, hogy segítsetek mindenkinek megtalálni őt.

A regisztrálás várakozással teli ideje alatt a Gável Testvérek zenélt a gyerekeknek és fiataloknak, akik azután csoportokba beosztva járták végig az akadályversenyt. Az egyházmegye védőszentjéről elnevezett Szent Adalbert-vándorkupát minden esztendőben az a ministránscsapat őrizheti, amelyik a legtöbb pontot érte el a vetélkedőn.

A belvárosi templomok nemcsak a helyszínt biztosították a versenyhez, de témát is adtak hozzá. A ministránsoknak ugyanis a templomok történetével, illetve titulusával kapcsolatos tudásukról is számot kellett adniuk. Ismerniük kellett például Pest legrégebbi istenházának történetét, a szobrokon, képeken ábrázolt szenteket, sőt néhány kérdés erejéig a művészettörténetbe is belekóstoltak. A ministránsok nagyon lelkiismeretesen tanultak a vetélkedőre, ahogyan Tiboldi Gábor, a találkozó szervezője elmondta, többen még meg is látogatták a templomokat a felkészülés során.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>