Cikkek listázása

Beszélgetés Pásztor Csabával, a MÁNCSE elnökével

A családi szeretet megőrzéséért

Szerző: Jakubecz Márta

Szomorúan tapasztaljuk, hogy napjainkban vészesen terjed a házasságellenes felfogás. Egyre kevesebb kisgyermek születik, az iskolák tanulólétszáma szintén csökken. A meglévő családok esetében pedig sajnos szinte ritkaság számba megy, ha a házastársak nem egy-két, hanem több gyermeket is vállalnak. Az alábbiakban egy több gyermekes családapával, Pásztor Csabával beszélgettem, aki egyúttal a felvidéki családmozgalomban is küldetést vállal.
– Mikor és milyen célkitűzésekkel alakult meg a Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete, a MÁNCSE?

– Szervezetünk 1998-ban alakult, és fő célkitűzései közé sorolható a szülőföld szeretetére való nevelés, valamint a családok összekovácsolása. Mindezt azért tartja fontosnak az egyesületünk, mert olyan világban élünk, ahol agresszió és egoizmus vesz bennünket körül, ahol a gazdaság uralkodik a család felett, s ahol a keresztény értékrendet – amelyben a hűség, a szeretet és bizalom fontos szerepet játszik – nem egyszer megmosolyogják vagy gúny tárgyává teszik. Ezzel szemben viszont minden ember előbb-utóbb szembesül azzal a felismeréssel, hogy életünk nem működhet jól a szeretet töltete nélkül! A családok ennek a szeretetnek biztosítanak óvó-féltő fészekmeleget.

Egyesületünk gazdag kultúrtörténeti helyen működik. A Mátyusföldet mint a népi tudatban megmaradt emléket már a 14. században megemlítik a krónikák. Nevét Csák Máté birtokos neve alapján kapta. Mátyusföld magyarsága a honfoglaláskor telepedett meg itt, s ide, a Szent István királyunk által alapított Deákihoz kötődik első írásos nyelvemlékünk, a Halotti beszéd. Egyesületünk bejegyzett székhelye a vele szomszédos falu, Pered. Számos más csoportunk is van, például Nádszegen és Komáromban. Egyesületünkben hűen őrizzük hitünket, hagyományainkat és édes anyanyelvünket. Mindez a kisebbségi létben kiemelkedő fontosságú.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének is alapító tagjai közé tartozunk, ennek a szövetségnek a munkájában is részt veszünk. Küldetésünkben az első helyen szerepel a család- és az életvédelem a fogamzástól egészen a halálig.

– Hány család a tagja az egyesületnek?

– Jelenleg 50 család van hivatalosan bejegyezve, ezen belül sok az úgynevezett „pártoló család”. 15-20 család pedig minden rendezvényen részt vesz, és aktívan kiveszi a részét a munkából, a szervezési tennivalókból. Évente tartunk megbeszéléseket, és számos rendezvényt szervezünk más-más helyszínen, mindig ott, ahol a csoport úgy gondolja, hogy meg tudja szervezni.

– Milyen rendezvényeik voltak a közelmúltban, és melyek szerepelnek a terveikben?

– Decemberben a nádszegi Családok Találkozójára Bíró László püspök atya is ellátogatott hozzánk. A gútai Nagyboldogasszony Egyházi Gimnázium tanulói Szent Erzsébet életét bemutató előadással tették emlékezetessé ezt az összejövetelt. Februárban több, szervezetünkhöz tartozó család részt vett a Pécsett megrendezett Házasság Világnapján. Márciusban Budapesten megkoszorúztuk Esterházy János emléktábláját, és ott voltunk a Rákóczi Szövetség emlékünnepélyén is. Ami a közeljövőre vonatkozó terveinket illeti, májusban kerül sor Gútán a Családszervezők Találkozójára. A négy napos képzés címe: „Magyar családok az egyesülő Európában”. Itt társszervezőként leszünk jelen. Májusban kopjafát állítunk a gútai Nagyboldogasszony Egyházi Gimnázium előtt Esterházy János emlékére, aki felvidéki mártír politikus volt. Deákin Molnár Imre történész ad majd elő ugyancsak Esterházy Jánosról. Természetesen az Anyák napjának megünneplésére is készülünk. Nyáron részt veszünk majd a NOE szervezésében megvalósuló családkongresszuson, Veszprémben. Balatonkenesén pedig immár harmadik alkalommal szervezzük meg a tíznapos Interregionális Találkozót serdülők számára. Augusztusban Rómába készülünk, ahol az Európai Nagycsaládosok Szervezete rendez kongresszust, s ott pápai kihallgatáson is részt veszünk majd.

– Milyen módon kapcsolódik családmozgalmi szervezetük a hithez vagy az Egyházhoz?

– Egyesületünk megnevezésében ugyan nincs ott a „keresztény” szó, tevékenységünk azonban mégis szorosan összefonódik a hittel. Minden egyes törekvésünk mögött érezzük az Úr segítségét, az isteni gondviselést. Szerintünk ugyanis, ami nem kapcsolódik Istenhez, az hosszabb távon nem működik. A családok érdekvédelme ezzel szoros összhangban van. A családok a társadalom alapsejtjei, és ahhoz, hogy a családi boldogság megvalósuljon, nagyon fontos a keresztény gyökerekből való töltekezés. Tevékenységünkhöz a keresztény egyházak is pozitívan viszonyulnak. A szervezetünkben lévő családok nagy része vallásos, gyermekeiket az iskolában hitoktatásra járatják.

– A társadalomban és a médiában napjainkban sajnos kimondottan családellenes szemlélet tapasztalható. Ön szerint hogyan tudnak fellépni a családmozgalmak és maguk a családok e káros jelenség ellen?

– A családmozgalmak egyik küldetése az érdekvédelem. Fontosnak tartom, hogy nézeteinket a családi életről ott referáljuk, ahol annak konkrét értelme van. Meg kell fogalmaznunk az igényeinket és a céljainkat a családi élet kapcsán, de nem mindegy, hogy milyen fórumon tesszük azt. Mi a rendezvényeinkre úgynevezett megfigyelőket szoktunk hívni, például parlamenti képviselőket, és igyekszünk meggyőzni őket, hogy érdekeinkért azután a megfelelő alkalommal valóban kiálljanak. Volt már példa arra is, hogy egyes erkölcsileg romboló hatású tévéműsorok ellen petíciót fogalmaztunk meg és adtunk be a tévé szerkesztőségébe tiltakozásunk jeleként. Törekvésünk nem volt eredménytelen! Maguk a családok pedig a példamutató, erkölcsös élettel tesznek tanúságot Isten és ember előtt…

– Ön egyébként hogyan látja, mint érzi: mennyire kedveznek a törvények Szlovákiában a nagycsaládosoknak?

– Sajnos szomorúan tapasztaljuk, hogy évről évre csökken a házasságkötések száma, és egyre kevesebb kisgyermek születik. Gyakoriak az úgynevezett „vadházasságok”, melyek nem jelenthetnek tisztességes és biztos hátteret a gyermekek számára. Mivel a születések száma csökken, én úgy tapasztalom, hogy inkább magára a gyermekvállalásra ösztönzik az elfogadott törvények a házaspárokat, az egyedülállókat vagy az élettársi kapcsolatban élőket is, és a nagycsaládosok helyzetének kérdése egyre inkább háttérbe szorul.

Sajnos a családok – és ezen belül a nagycsaládok – helyzete a mai társadalomban nehéz, mert az állami családpolitika nem igazán vállalja fel az érdekképviseletüket. Ebből kifolyólag én minden kezdeményezést, amely a családokkal foglalkozik, azokat felkarolja, már pozitív tettnek és sikeresnek ítélem meg.

– Kérem, végül saját családját is mutassa be a Família magazin olvasóinak!

– Feleségemmel, Adriannával négy gyermeket nevelünk. Pereden (Vágsellyei járás) lakunk családi házunkban. Én vállalkozó vagyok, a feleségem hitoktatóként tevékenykedik Galántán, a Kodály Zoltán Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában, de a kántori teendőket is ellátja a falunkban. Legidősebb gyermekünk, Csaba Budapestre jár a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre. Laura lányunk a gútai Nagyboldogasszony Egyházi Gimnázium tanulója. Margaréta nyolcadikos, Bence pedig szintén Gútára készül. Családunk összetartó, és minden örömünket, gondunkat megosztjuk egymással.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>