Cikkek listázása

Beszélgetés Pásztor Csabával, a MÁNCSE elnökével

A családi szeretet megőrzéséért

Szerző: Jakubecz Márta

Szomorúan tapasztaljuk, hogy napjainkban vészesen terjed a házasságellenes felfogás. Egyre kevesebb kisgyermek születik, az iskolák tanulólétszáma szintén csökken. A meglévő családok esetében pedig sajnos szinte ritkaság számba megy, ha a házastársak nem egy-két, hanem több gyermeket is vállalnak. Az alábbiakban egy több gyermekes családapával, Pásztor Csabával beszélgettem, aki egyúttal a felvidéki családmozgalomban is küldetést vállal.
– Mikor és milyen célkitűzésekkel alakult meg a Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete, a MÁNCSE?

– Szervezetünk 1998-ban alakult, és fő célkitűzései közé sorolható a szülőföld szeretetére való nevelés, valamint a családok összekovácsolása. Mindezt azért tartja fontosnak az egyesületünk, mert olyan világban élünk, ahol agresszió és egoizmus vesz bennünket körül, ahol a gazdaság uralkodik a család felett, s ahol a keresztény értékrendet – amelyben a hűség, a szeretet és bizalom fontos szerepet játszik – nem egyszer megmosolyogják vagy gúny tárgyává teszik. Ezzel szemben viszont minden ember előbb-utóbb szembesül azzal a felismeréssel, hogy életünk nem működhet jól a szeretet töltete nélkül! A családok ennek a szeretetnek biztosítanak óvó-féltő fészekmeleget.

Egyesületünk gazdag kultúrtörténeti helyen működik. A Mátyusföldet mint a népi tudatban megmaradt emléket már a 14. században megemlítik a krónikák. Nevét Csák Máté birtokos neve alapján kapta. Mátyusföld magyarsága a honfoglaláskor telepedett meg itt, s ide, a Szent István királyunk által alapított Deákihoz kötődik első írásos nyelvemlékünk, a Halotti beszéd. Egyesületünk bejegyzett székhelye a vele szomszédos falu, Pered. Számos más csoportunk is van, például Nádszegen és Komáromban. Egyesületünkben hűen őrizzük hitünket, hagyományainkat és édes anyanyelvünket. Mindez a kisebbségi létben kiemelkedő fontosságú.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének is alapító tagjai közé tartozunk, ennek a szövetségnek a munkájában is részt veszünk. Küldetésünkben az első helyen szerepel a család- és az életvédelem a fogamzástól egészen a halálig.

– Hány család a tagja az egyesületnek?

– Jelenleg 50 család van hivatalosan bejegyezve, ezen belül sok az úgynevezett „pártoló család”. 15-20 család pedig minden rendezvényen részt vesz, és aktívan kiveszi a részét a munkából, a szervezési tennivalókból. Évente tartunk megbeszéléseket, és számos rendezvényt szervezünk más-más helyszínen, mindig ott, ahol a csoport úgy gondolja, hogy meg tudja szervezni.

– Milyen rendezvényeik voltak a közelmúltban, és melyek szerepelnek a terveikben?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>