Cikkek listázása

Kérdéseinkre válaszol: Szabó Ferenc jezsuita szerzetes

Nagyobb bennem a bizalom…

Szerző: Körössy László

Kereszténységüket a közéletben is nyíltan vállaló, hitvalló embereket bemutató sorozatunkban szeretnénk megmutatni néhány egyházi-közéleti ember személyiségének kevésbé ismert vonásait. Kérdéseinkre ezúttal Szabó Ferenc jezsuita szerzetes, teológus, író, költő, az idei Pro Cultura Christiana-díj kitüntetettje válaszol.
– Mi jelent az Ön számára igazi örömet?

– Íróként, költőként természetesen az alkotás. Egyik versemet így kezdtem, még a hetvenes évek végén: Örömben éltem, köszönöm… Örök életre hívattunk, és ez az öröm forrása, ami persze nem jelenti azt, hogy ezáltal megmenekültünk a szorongástól. Aki verseimet olvassa, gyakran találkozik a halál előtti szorongás, az elmúlás gondolatával. A bizonytalanul biztos véget esténként, elalvás előtt is megélem – ezeken a pillanatokon a hit lendít át: az a tudat, hogy a halál nem más, mint átmenet a teljesebb életbe, ahogy Lisieux-i Szent Teréz is mondta.

Egyébként sok sikerem volt az életben, mindenki vidám embernek ismer. Sokszor szinte megremegek az örömtől, hogy élek, hogy létezem. Írtam már erről is. Ha Isten örök életre rendelt, már a világ teremtése előtt kiválasztott Krisztusban, akkor hiszem, hogy nem semmisít meg, ez ellenkezne az Ő bölcsességével és szeretetével.

– Melyik az az erény, amelynek a jelenlétét a legszükségesebbnek tartja mai társadalmunkban?

– Igazmondás és igazságosság. A hazugság közegében élünk itt, Magyarországon, és igen nagy szükségünk van arra, hogy a közéletbe visszatérjen az őszinteség. A társadalmi igazságosság pedig az Isten országának lényegéhez tartozik. Szent Pál írja valahol, hogy Isten országa igazságosság, béke és öröm a Szentlélekben. A háború, az erőszak azért van jelen a világban, mert nincs igazságosság. A régi mondást a pápák is idézik a zsoltárostól: az igazságosság műve a béke. Az igazi békét pedig Jézus adja. A békességet önmagunkkal, embertársainkkal. XVI. Benedek első enciklikájában (Deus caritas est) is erről írt a gyakorlati szeretettel összefüggésben.

– Ön szerint mi az igazi irgalmasság lényege?

– Szerintem az irgalom, a „misericordia” nem is emberi, inkább isteni tulajdonság. Egyedül az Isten irgalmas és jóságos.

– Mi az, amit a leginkább nagyra becsül a nőkben?

– Az anyai gyengédséget és a kemény hűséget. Utóbbit az elmúlt években látom, amióta sajnos sokszor kórházba is kell járnom. Látom azt, hogy a nők, idős asszonyok, feleségek, apácák erősebbek, mint a férfiak. A férfiak tehetetlenebbek, a nők jobban kitartanak. Jézus keresztjénél is ők voltak többségben.

– Ha önmagát jellemezné, mely tulajdonságait tartaná a legfontosabbnak?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>