Cikkek listázása

40 éves a Humanae Vitae enciklika

Szabadság és felelősség jellemezze a házastársi szeretetet

Szerző: VR

Kétnapos konferenciát tartottak május 9-én és 10-én Rómában, a Pápai Lateráni Egyetemen a Humanae Vitae kezdetű enciklika aktualitásáról, negyven évvel azután, hogy VI. Pál pápa kiadta a fontos dokumentumot. „Az élet védelmezői és értelmezői – A Humanae Vitae kezdetű enciklika aktualitása” című tanácskozást Rino Fisichella püspök, az egyetem rektora nyitotta meg.

Az előadók között szerepelt Giovanni Maria Vian professzor, az Osservatore Romano vatikáni napilap igazgatója, aki az enciklikáról nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

Elmondta, hogy egy összetett és nagy átalakulásban levő világban született meg VI. Pál pápa enciklikája 1968-ban. Ez volt az első időszak, hogy a népességnövekedés különösen érintette a fejlődő országokat is. Elterjedt az a nézet, hogy a Föld erőforrásai nem elegendőek minden ember táplálására.

Az enciklika alapvető gondolatai kapcsán Vian professzor megállapította, hogy azok összhangban vannak a megelőző pápai tanításokkal, elsősorban XI. Piusz Casti Connubis kezdetű enciklikájával és XII. Piusz nyitottabb magisztériumával, valamint a zsinati újdonságokkal a házasság fogalma kapcsán, amelyek azonban ellenezték a nem természetes módszerekkel történő fogamzásgátlást. Ez volt a válasz a hedonizmussal és a családtervezési politikákkal szemben, amelyeket gyakran a gazdagabb országok kényszerítettek a szegényekre.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>